Русе ще бъде домакин на първото в историята на града национално състезание по гимхана, научи „Утро“. Гимханата е надпревара по майсторско управление на автомобил, до участие в което ще бъдат допуснати както серийни, така и състезателни коли. Турнирът ще се проведе на 8-9 март.
„За разлика от други години, когато тази дата беше запазена по традиция за първия кръг от дамския  шампионат на България, този път на старт ще застанат както дами, така и мъже. Вече няма да ползваме площада пред Старата поща, тъй като той не отговаря на редица условия по правилника на ФИА“, обясни пред „Утро“ председателят на Съюза на частните транспортни превозвачи Иван Янков.
Той допълни, че в момента води преговори за подсигуряване на плац или друг терен, който да позволи провеждането на гимхана.
Янков обяви, че вратите за записване на участници вече могат да се считат за отворени.
„Всеки, който иска да провери формата си в майсторското управление на автомобил, може да подаде заявка в клуб „Дунав Моторспорт“ или в Съюза на частните транспортни превозвачи“, обясни той.
Междувременно стана ясно, че русенският клуб АСК „Хоби Кар“ ще бъде организатор и на тазгодишен кръг от държавното първенство на България за затворен маршрут. По календара на Българската федерация по автомобилен спорт този старт ще се проведе на 26 юли.
„След катастрофата в кръга през миналата година условията за провеждане на състезанието стават много сложни. Така например само трасето трябва да бъде обезопасено с 4000 гуми, а и провеждането на такъв старт винаги е съпроводен с много трудности. Надявам се, че ще бъдем добри домакини с помощта на общината и русенския бизнес“, каза пред „Утро“ бившият пилот и председател на АСК „Хоби Кар“ Пламен Панталеев.