Римокатолическият празник Свети Валентин се радва на все повече почитатели сред българите и е на път да измести встрани празника на Свети Трифон Зарезан. Тази тенденция се наблюдава и в Русе.
До този момент 4 двойки са планирали граждански брак точно в Деня на влюбените. Записванията продължават до 13 февруари, така че младите русенци, които искат да се венчаят на 14-ти, може да станат повече. По данни на общинския отдел „Гражданско състояние“ през 2013-а на тази дата също 4 влюбени двойки са се врекли един на друг, а през 2012-а и 2011-а са били по две. На 14 февурари 2010 година е имало само една двойка младоженци, а през 2009-а - три.
Наскоро бившият шеф на „Напоителни системи“ Михаил Милчев обяви, че също планирал да се ожени на Свети Валентин, но се отказал, защото решил, че е по-добре сватбеният ден да бъде уникален.
Понеже любовта и сексът вървят ръка за ръка, тази година на 14 февруари от 16 до 19 часа „Мол Русе“ кани младите хора да празнуват заедно. Безплатни прегръдки, конкурс за най-атрактивна двойка, арт ателие за изработване на валентинки, снимки на влюбени двойки, флашмоб очакват посетителите на празника. Едновременно със забавленията организаторите ще предложат на младите хора информация за риска от СПИН и други инфекции, предавани по полов път. Те ще получат информационни материали и презервативи, единственото средство, което гарантира 100% сигурност в сексуалния живот. В търговския център ще има акция за безплатно изследване и консултиране и мултимедийна презентация.
Организатори на събитието са Българският червен кръст, сдруженията „Център Динамика“, „Здравеопазване и превенция на хора в риск“, Регионалната здравна инспекция, които работят по програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“. „Мол Русе“ и Общината са техни партньори. Всички те канят младите русенци да открият своя Купидон в търговския център с призива: „Обичайте се безопасно! Животът е безценен, а презервативът струва стотинки!“