Поради засиленото топене на снега фирма „Мели“ започна спешно да почиства дъждоприемните шахти, съобщиха от Общината. В момента в различни части на града работят 3 екипа. С приоритет са шахтите на кръстовищата и другите възлови места в града, както и улиците, които обикновено се наводняват. За пример общинарите посочват ул. „Чипровци“, бул. „Липник“ под жп моста, под моста до Товарна гара, кръговото при КАТ.
Общината е в готовност да реагира и при евентуално наводняване на проблемния участък на пътя към Свободна зона и към пречиствателната станция. Екипи на „Русе пъблик сървисиз“ почистват отводнителната канавка на пътя за Силистра, която освен със сняг е пълна и с боклуци, изхвърлени от шофьорите на тировете, които през студените и снежни дни чакаха на опашка да преминат границата. Ако пътят се наводни, пожарникари и екипи на Общината са в готовност да отводняват, уверява местната власт.
Усилията за безпроблемното оттичане на разтопения сняг в канализацията е във връзка със задължителните екологични норми. От Общината напомнят, че изхвърлянето на снега в река Дунав е забранено, тъй като той е замърсен с химикали, инертни материали и битови отпадъци. Водата от канализацията обаче, преди да попадне в реката, преминава през пречиствателната станция.