42-годишният Костантинос Моуртидис, 34-годишният Паскалис Лиацас, 38-годишният Харалабос Одисеяс и 36-годишният Ячвадже Елгужа от вчера са с мярка за неотклонение задържане под стража след решение на Районния съд. Трима от заловените гърци успешно отговаряха на въпросите на съда и показаха добри познания на български език. Въпреки факта, че всички са женени и имат по 2-3 деца, съдът прецени, че мястото им е в ареста. Мярката им обаче може да се обжалва и това най-вероятно ще стане на 19 февруари.
Четиримата гърци бяха хванати в петък през нощта в склад в местността Трите гълъба като част от добре смазан канал за внос на едро на цигари без бандерол. Двама от тях бяха открити в склада, а другите - в луксозен автобус с много професионално направени тайници. Групичката бе заловена с 49 960 кутии или 999 200 къса „Карелия“ без бандерол. Заради удара в неделя в Русе пристигна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който съобщи, че каналът е създаден в началото на миналата година и е под наблюдение от месец май. Срещу него вече са проведени три операции, като са предотвратени щети за държавата за 7 милиона лева.
Действията на групичката са контролирани чрез външно наблюдение и проследяване на телефонните им разговори. Заради наличието на класифициран том с поверителен гриф гледането на мярката им бе при закрити врата и делото бе засекретено.
В схемата са замесени още хора, които са български граждани, за които разследването продължава.