Франция триумфира на международните телевизионни награди "Еми", като завоюва три приза, сред които и този за най-добър драматичен сериал с "Engrenages" /"Зъбчатки"/, съобщи Асошиейтед прес. Бразилия също се представи добре, като завоюва две отличия, сред които и това за най-добра комедия с "Doce Mae" /"Сладка майка"/. Кулминацията на вечерта бе награждаването на създателя на сериала "Имението Даунтън" Джулиан Фелоус с почетния приз на основателите на международните телевизионни награди "Еми".

Тази година бележи край на доминацията на британските сериали, които обикновено са сред най-награждаваните. При все това за сегашната церемония Обединеното Кралство получи най-много номинации - седем. Единственото отличие за Великобритания спечели забавният сериал "50 Ways to Kill Your Mammy" /"50 начина да убиеш майка си"/, в който ирландският телевизионен водещ Бейзил Ашмауи кара 71-годишната си майка да извършва смели постъпки като скачане с парашут и обяздване на алигатор.

Наградата за най-добър актьор отиде при холандеца Мартен Хейманс за превъплъщението му в ролята на популярния певец и актьор Рамзес Шафи в сериала "Рамзес". Анеке фон дер Липе от Норвегия спечели приза за най-добра актриса с изпълнението си в "Еyewitness" /"Свидетел"/. В поредицата тя играе ролята на полицейски ръководител, разследващ престъпление в малко градче.

Награденият сериал "Engrenages" е получавал номинации и в предишни издания на международните телевизионни награди "Еми", но бе отличен едва в петия си сезон. В поредицата се хвърля реалистична светлина върху функционирането на френската съдебна система - от полицейските инспектори до прокурорите и съдиите. Другите два наградени френски сериала са "Soldat Blanc" /"Белият войник"/ в категорията мини-сериал, и "Illustre & Inconnu:Comment Jacques Jaujard a sauve le Louvre", разказващ за директора на Лувъра, организирал спасяването на шедьоврите му по време на Втората световна война.