Въпреки разрешението на Върховния административен съд леярната за алуминий в „Монтюпе“ да продължи да работи, докато текат съдебните битки около запечатването й, вчера в Русенския административен съд се състоя поредното заседание, в което френският завод оспорва заповедта на РИОСВ за спиране на производствената линия за глави на „Ауди“. 
Адвокатите на „Монтюпе“ внесоха нови писмени доказателства, че въздухът в „Здравец Изток“ е много по-чист от този във „Възраждане“, както и оценка от независима фирма, че всичко в завода е наред и леярната карусел 1 е запечатана неправомерно. РИОСВ пък представиха на съда сертификат за годност на подвижната им лаборатория.
Консултантът по околната среда в „Монтюпе“ Христо Мензилев обясни, че карусел 1 не отделя вредни вещества, а само прахови частици, които се отделят и от ауспусите на колите на бензин, и серни оксиди. Началникът на направление „Въздух“ към РИОСВ Христо Милков обаче посочи, че когато замерванията на екоинспекцията са правени, карусел 1 е работил на 50% и затова не са били отчетени завишени норми на вредни вещества. 
Накрая адвокатите на „Монтюпе“ се отказаха от исканията си за назначаване на екологична и технологична експертиза по проблема и поискаха Административният съд да се съобрази с мотивите на ВАС за разрешаване на производството да продължи. Прокурорът по делото обаче посочи, че нарушенията, по които е издадена заповедта за запечатване на леярната, не са оборени.
В крайна сметка съдията по делото обяви, че ще излезе с решение по казуса в законния 30-дневен срок.
Съдебната сага около леярната за производство на глави за „Ауди“ започна заради оплаквания на „Монтюпе“, че губи средно по 2.5 милиона евро месечно заради запечатване на леярната. До това се стигна след тежкото обгазяване на Русе в средата на септември. Според юристите на фирмата, ако тя спре да изпълнява поръчките и наруши договора си с „Ауди“, може да бъде отхвърлена като бизнес партньор и лоялен доставчик, защото 20% от общия оборот идва от леенето на цилиндрови глави в карусел 1. Затова те поискаха от ВАС да разреши призводството да продължи, докато битката се води в русенския съд. Върховните магистрати се съобразиха с това искане и на 16 ноември разрешиха леярната да продължи да работи.