Второто издание на регионалното кулинарно състезание за непрофесионални готвачи „На върха на ножа“ събира самородни таланти в събота. Този път любителите-готвачи ще мерят дарби, умения и вдъхновение в най-новия русенски етноресторант „Балкан“. 
Състезанието започва в 9 сутринта, съобщи Ренета Вълева, директор на Професионалната гимназия по туризъм, която е организатор на събитието заедно с Клуба на професионалните готвачи в Русе. Тази година имаме подкрепата и на Община Русе, която осигурява наградите, каза Вълева. В осемте отбора се включват представители на Общинския съвет, общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, разследващ полицай от областната дирекция на МВР, от Комплекса за социални услуги за деца и семейства, „Общински пазари“, „Авалон Индъстри“ и дори от Община Велико Търново. Осмият отбор се очаква да бъде от техническата гимназия „Стефан Банулеску“ в румънския град Кълъраш, но ако оттам не успеят да се включат в надпреварата, на тяхно място ще влезе да готви преподавателка по български език и литература от гимназията по туризъм, обясни Вълева. Към всеки от любителите ще има прикрепен по един ученик от гимназията - както и в първото издание на състезанието. 
Критериите за оценяване са взети от правилата за майсторските сътезания, обяви председателят на журито шеф Ивайло Димитров, който е председател на русенския клуб на шеф готвачите и зам.-председател на националната агенция на профитата. Той и колегите му шеф готвачи Живко Димитров и Петър Атанасов ще проследят подготовката на работното място, процеса на работа, използването на модерни техники - всичко това ще могат да наблюдават и зрителите, които ще гледат какво се случва в кухнята на големи екрани в ресторанта от началото до награждаването на победителите. 
Състезанието за любители, както и регионалното състезание за шеф готвачи, което подготвяме за фервуари, са единствени по рода си в България, обясни шеф Живко Димитров и добави: „С това вървим към нашата мечта да върнем Русе на кулинарната карта на България“.
 Имаме и още една амбиция - като се съберат първите 50 рецепти от състезанията „На върха на ножа“, да издадем книга с русенски кулинарни рецепти, издаде шеф Ивайло Димитров. Надяваме се в тези рецепти да се открои своеобразието на местната кухня, като към него се прибавят и някои смели идеи, каза шеф Димитров. И разказа, че през 2011 г. той и Живко Димитров за първи път са включили тученица в салати. В момента в Холивуд и в скандинавските страни тученицата е подправка номер 1, а при нас продължава да бъде позната като храна за животните, коментира майсторът, който не губи надежда добрата иновация да стане елемент от русенската традиция.