Заплатата на кмета Пламен Стоилов да се увеличи с 600 лева и да стане 2100 лв. гласуваха общинските съветници на вчерашната комисия по култура. Повод за това решение беше предложението за запазване размера на възнаграждението на Стоилов, което е 1500 лв., и увеличението на заплатите на селските кметове от 30 до 152 лева, което предстои да се гласува на идната сесия. 
Първи дискусията повдигна Кристиян Галев от БСП, който припомни, че заплатата на кмета на Русе не е актуализирана от времето на Божидар Йотов. 
Председателят на Общинския съвет Христо Белоев подкрепи своя колега, като даде пример със заплатата на кмета на Мартен, за когото предложението е да получава 1150 лева или с около 400 лева повече в сравнение с 2011 г., когато се е разписвал срещу 770 лв. Белоев каза, че е потърсил информация в интернет за заплатите на други градоначалници, като посочи, че кметовете на столичните райони, които са по-малки от Русе, вземат 2300 лв., кметът на Бобошево, което е малко населено място, получава 2200 лв., кметът на Етрополе взема от една година 2350 лв., а преди 6 месеца заплатата на кмета на Шумен е повишена от 1650 лв. на 2300 лв. В тази връзка Белоев попита дали са правени анализи каква заплата може да се предложи и настоя да се гласува предложението кметът да получава 2000-2100 лв. 
Валери Иванов от АБВ пък каза, че дори е за по-голяма заплата в размер на 2500 лв., още повече че Стоилов е кмет за втори мандат. Заплатата на кмета е много ниска в сравнение със законоустановените тавани. 1000 лв. на месец не бъркат бюджет от 100 000 млн. лв., коментира той. 
Председателят на комисията по култура д-р Севдалин Ангелов от Патриотичния фронт подчерта, че задължително трябва да има някакво стъпало нагоре във възнаграждението на кмета. 
Орлин Дяков от ГЕРБ пък припомни, че след увеличението на заплатата на кмета се получава лавинообразно увеличение и на други заплати. 
Предложението заплатата на кмета да е 2100 лв. бе подкрепено и от членовете на комисията по земеделие и екология. 
Вчера рожден ден празнуваше и един от членовете на комисията по култура Светлозар Симеонов от ГЕРБ, който получи поздравителен адрес от председателя на Общинския съвет Христо Белоев.