България е на последно място в Световната класация за талант (World Talent Ranking) на швейцарския Международен институт за развитие на мениджмънта.

Страната е в дъното на класацията от 2010 г. насам, показват данните за последните десет години.

Класацията изследва как 61 икономики по света "развиват, привличат и задържат" талантливи служители в икономиките си.

Швейцария традиционно запазва първото си място. Следва я Дания, която и през 2014 г. е била на втора позиция. В първата десетка са още Люксембург, Норвегия, Холандия, Финландия, Германия, Канада, Белгия и Сингапур.

От балканските държави Гърция е на 25 място, Словения – на 38, Турция – на 46, Словакия и Румъния на 47 и 48, Унгария – на 56, а Хърватия – на 58.

Класацията се фокусира върху три основни параметъра – инвестиции и развитие; привлекателност и готовност. Първият отчита образованието, включително стажуването и подхода към новите служители.

Вторият разглежда качеството на живот в държавите и как те биха могли да привлекат висококвалифицирани служители от чужбина, както и какво кара техните служители да напускат. Последният фактор - "готовността", отчита вече съществуващата работна сила в страната и доколко образователната система успява да удовлетвори нуждите на икономиката.

Избраните 61 държави са същите, които присъстват и в годишната класация за конкурентоспособност на института - IMD World Competitiveness Yearbook.

Докато привлекателността и готовността на България запазват близки позиции през годините, инвестициите в талант падат непрекъснато от 2011 г. насам, когато страната е била на 39 място по този показател.

Северна Европа може да се похвали с най-голямата концентрация на добри места за талантливи служители. В Югоизточна Азия първенци са Сингапур, Малайзия и Хонконг.

Всички изследвани латиноамерикански икономики са в дъното на класацията, макар че Мексико, Чили, Аржентина и Колумбия леко са подобрили позициите си.