Гражданска подписка иска русенската художествена галерия, която е без име от създаването си, да бъде кръстена на името на неподражаемия художник Кирил Станчев. Документът е внесен в деловодството на Общината и е адресиран до кмета Пламен Стоилов и до председателя на Общинския съвет Христо Белоев. Идеята е подкрепена от около 1000 русенци, които припознават Станчев като художника на града, и са на мнение, че не може град с претенции като Русе да се лишава от тази възможност.
Подписката е инициирана от Дамян Лазаров, който е имал щастието много години да бъде до неповторимия Кирил Станчев, да разговарят дълги часове и да се наслаждава на неговите произведения. Двамата са били свързани и от любовта си към река Дунав и риболова. 
Лазаров е дълбоко убеден, че произведенията на Кирил Станчев ще продължат да носят удоволствие за русенци и да са атракция за гостите на града.
Ако Кирил Станчев се беше родил в някоя цивилизована държава, щеше да бъде в Пантеона на безсмъртните, пише инициаторът в заявлението си до кмета и до председателя на общинския съвет. 
Кирил Станчев живее и твори в Русе през миналия век. В голяма част от живота си той рисува класическа живопис само с шпакла, което дава възможност за доразвиване на познатите представи за обеми и перспектива. Стилът му е неподражаем и при изобразяването на природните дадености на реката и рибите.