Нели ПИГУЛЕВА
Конференция по темата „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието“ събра дами и господа от различни сфери на дейност, които се обявиха против агресията срещу представители на нежния пол. Форумът е в рамките на националната кампания, която организира Мария Габриел, зам.-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент в партньорство с неправителствени организации. 
В конференцията взеха участие посланикът на Израел Ирит Лилиан, депутатите Светлана Ангелова и Пламен Нунев, кметът на Русе Пламен Стоилов, а лица на кампанията за борба с насилието срещу жени бяха хореографът Богдан Донев, председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов и актьорът Енчо Данаилов - Бати Енчо. 
С видеоприветствия към форума се обърнаха координаторът на ЕС за борба с трафика на хора Мария Василиаду и еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова, които направиха видеообръщения. 
В хода на конференцията бяха обсъдени важни въпроси като домашното насилие, ролята на иституциите в борбата с насилието, израелският опит. Бяха разказани и конкретни примери с истории на пострадали от психологическо и физическо насилие.