Поне в едно отношение БСП оправдава левия си профил - бизнесът не е на мода сред групата й общински съветници.
Кандидатът за кмет Божидар Йотов има опит като управител на вече несъществуващия общински хлебозавод. Бил е и съдружник с покойния бизнесмен Гено Генов в „Прециз-Грийн България“, регистрирана в село Иваново за отглеждане на зеленчуци, дини, пъпеши и други специфични продукти. Сега дял в същата фирма има синът му Емил Йотов, а управител е синът на Гено Генов - Стоян Генов.
Иначе бившият кмет /2005-2011/ е активен в неправителствения сектор. Името му фигурира в сдруженията „Еврорегион Русе-Гюргево“, Общинска енергийна агенция, Тракийско дружество „Тракия“ и „Всех Святих“, създадено за възстановяване на едноименната църква. Освен това Йотов е в управата на русенското читалище „Захари Стоянов-1937“.
Ректорът на Русенския университет  чл.-кор.проф.Христо Белоев е активен само в полето на науката. Новоизбраният с широка подкрепа председател на Общинския съвет членува в Съвета на ректорите на висшите училища, в Асоциацията за устойчиво земеделие, в Индустриален клъстер Селскостопанска техника, в съюза на учените и в столичното сдружение Дигитална коалиция.
Към класата на пролетариата спада младият Кристиян Галев, който е безработен, не е опитвал късмета си в частната сфера и в обществени организации.
 Александър Неделчев също няма собствен бизнес. Бившият зам.-кмет от екипа на Божидар Йотов е бил в управата на „Топлофикация Русе“, но по информация на „Апис“ от юли 2013 е извън дружеството. По същото време е прекратено и членството му в Агенцията за устойчиво развитие на Русе и региона. През 2011 година Неделчев е излязъл от Асоциация Общински гори. Пет години по-рано е напуснал и настоятелството на ОУ „Иван Вазов“.
Между правото и неправителствения сектор са поделени интересите на Пенчо Милков. Освен че поддържа адвокатска практика юристът е част от фондация „Личност и вотимация - 2006“ и настоятелството на Европейското училище, а до 2009 година е бил и в сдружение „Грижа и подслон за всеки“.
Две приключили бизнесучастия има преподавателят в Русенския университет проф.Никола Михайлов. Първата фирма на червения доайен „Екотех“ ЕООД се е занимавала с товарен автомобилен транспорт, но не действа от 1999 година. Активна е фирмата „Агра систем инженеринг“, регистрирана в Добрич с широк предмет на дейност, но оперираща основно в търговията на едро. В нея проф.Михайлов е имал 20% дял, който е прехвърлил през януари 2009 година.
Списъкът с участия на Михайлов в неправителствения сектор е дълъг и пъстър. Той е действащ член на софийските Асоциация на руски и български висши училища и представители на бизнеса и Съюз по електроника, електротехника и съобщения и на русенските ИИЗЗ, Общинска енергийна агенция, Териториална организация на научно-техническите специалисти и спортен клуб по баскетбол „Приста 2002“. Бил е част и от Регионална енергийна агенция-Русе и Асоциация „Еврорегион Данубиус“.