По-активни в третия сектор /както са известни неправителствените организации/ отколкото в бизнеса - това показа прегледът на активността на съветниците от Реформаторския блок.
Д-р Теодора Константинова е в управата на Лайънс клуб Сексагинта Приста и Лайънс клуб Сексагинта Приста 2006. Членувала е и в Сдружението за развитие на българското здравеопазване, но от 2006 година не е част от ръководството му. Известната лекарка бе съдружник във вече несъществуващата частна АГ болница „Ескулап 97“, а в момента е равноправен съдружник в семейната фирма „Мирай“ ООД, регистрирана с широк предмет на дейност и специализирана в търговията на дребно с хляб, хлебни, захарни и сладкарски изделия.
Най-активен участник в НПО тук е директорът на СОУ „Васил Левски“ Галин Ганчев. Кандидатът за кмет на реформаторите и областен координатор на ДБГ участва в Асоциацията на училищата с изучаване на японски език и в Сдружението на училищата с изучаване на китайски език и култура. Името му фигурира и в два спортни клуба - баскетболния „Приста 2002“ и ОСК „Дунав-Русе“. До 2003 година е бил и част от ПФК „Дунав-Русе“.
Ганчев има и два приключили опита в бизнеса. Единият е като представител на Община Русе в управлението на едноименното дружество, стопанисващо хотел „Сплендид“, а другият - като съдружник със сегашния шеф на общинското предприятие „Спортни имоти“ Веселин Богданов в непререгистрираната фирма „Велга“ ООД за производство на сухари, бисквити и сухи сладкарски изделия.
И старши експертът по религия в Просветния инспекторат Росица Георгиева има един отминал опит в бизнеса като собственик на вече неактивната ЕТ „Димас - Росица Георгиева“ за търговия на дребно в неспециализирани магазини, предимно с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия.
Била е и сред управляващите на вече несъществуващата местна политическа партия „Майки на децата ни“, а в момента е действащ член на настоятелството на храма „Всех Святих“.
Преподавателят в Русенския университет Иван Станев участва в нестопанското сдружение „Интеграл“. Има и два отдавна приключили опита в бизнеса - като участник в русенската компютърна фирма „Академика експерт-Крачанов-Редкостъпова“ СД и в софийската „Пробив“ АД, занимаваща се с недвижими имоти и бизнес услуги. 
Без фирмен дял или участие в неправителствена организация е най-младият съветник - регионалният представител на Агенцията за малки и средни предприятия Стоян Янев.
Изцяло в гражданската дейност и активен преподавател в Русенския университет е проф. Велизар Павлов. Блестящият математик и бивш хуманитарен зам.-кмет на Русе е част от сдружението „Инфомат“ и в училищното настоятелство на Английската гимназия. Любовта му към спорта пък е засвидетелствана с участие в три баскетболни клуба - действащия по документи „Дунав 2007-Русе“ и закритите „Дунав“ и „Дунав 2007“.