Най-голямата група в Общинския съвет логично е и най-пъстра като интереси.
Бедрос Пехливанян е име и величина във фармацевтичния бизнес, който развива чрез две фирми - „Гален Русе“ ЕООД и ЕТ „Бедрос Пехливанян - Галенус“. В тази сфера е и столичното  дружество „Алианс Сървиз“, обединило 373 акционери с идеята за качественото развитие на фармацевтичната консултация и препоръката към пациентите. Там Пехливанян е член на Съвета на директорите.
Но собственикът на аптеките „Астра“ не разчита само на лекарствата, а действа на по-широк периметър. Фирмата му „Гален“ ЕООД е специализирана в търговско посредничество с дървен и строителен материал.
Само на професионалните си задължения е отдадена директорката на ОУ „Братя Миладинови“ Мария Димитрова.
Това, но само отчасти, може да се каже и за д-р Ервин Чакърян. Причината е, че известният зъболекар участва в управлението на читалище „Анжела Чакърян - 2008“ и на Арменската православна апостолическа църква в Русе, бил е и в сдружение „Приятели на музея - Русе“. 
Цял здравен холдинг е създал д-р Кирил Панайотов, който непрекъснато развива марката „Медика“ и тя е солиден фактор в здравеопазването не само в Русе. В нея влизат едноименната Многопрофилна болница за активно лечение, специализираната болница за физиотерапия и рехабилитация плюс амбулатория за извънболнична помощ със същия профил, хоспис и специализирана кардиологична болница. Към групата принадлежат също медицинският център „Медика Експерт“ и ДКЦ „Свети Наум“.
В здравната сфера действа „Медика -Нареченски бани“, управляваща санаториум в известния курорт, към нея гравитира и туристическата „Медика Турс“.
Наред с това д-р Панайотов е съдружник в „Кор трейд“ ООД, специализирана в търговията с автомобили и е в Контролния съвет на земеделската кооперация „Екосладун“ в свиленградското село Сладун. Бил е и акционер в някогашното „РМД ТДКЦ - Транспортна болница“ ЕООД.
Освен с медицина и бизнес д-р Панайотов има и доста обществени ангажименти като член на няколко професионални стружения: Районната лекарска колегия, Българска болнична асоциация, Асоциация по физикална медицина и рехабилитация.
Преизбраният общински съветник е част и от сдружение „Евронадежда“, бил е в управата на вече несъществуващата Агенция за устойчиво развитие на Русе и региона.
Медикът е и президент и основен спонсор на Тежкоатлетическия спортен клуб „Русе“.
Добре стои и на пистата на бизнеса една от изненадите в селекцията на ГЕРБ - бившият лекоатлет Евгени Игнатов, който дълги години бе лице на създадената от Любен Дилов-син партия „Гергьовден“. Притежателят на всички национални рекорди в кросовите дисциплини държи 34% от компютърната фирма „Еликом сервиз“, но има и други интереси. „Ерима“, в която Игнатов е равноправен съдружник, оперира в сферата на агентството, свързано с превоз на товари. „Спринт“ ООД /80% дял/ предлага корици за касови книги, брошури, дипляни и други печатни материали, а „Ланес“ ООД /20% дял/ със седалище в сливополското село Борисово произвежда облекла.
Наред с това бившият атлет не забравя и първата си любов. Той е президент на лекоатлетическия клуб „Дунав“ и участва в ръководството на клуб „Олимпиец“.
На танците е посветен главният хореограф на ФТТ „Найден Киров“ Богдан Донев. Освен в едноименното сдружение той участва и в „Арт Русчук“. В същата насока - артистична и творческа дейност - е била и закритата му вече частна фирма ЕТ „Богдан Донев - БД“.
Още едно добре познато във фармацевтиката лице ще заседава в групата на ГЕРБ - започващата втори мандат Марияна Иванчева. Собственичката на аптеки „Оптима“ притежава самостоятелно фирмата „Оптима МКВ“ ЕООД, а в столичната счетоводна къща „Стандарт 02“ ООД е имала дял, който е прехвърлила на човек от фирмата. Притежавала е част и от вече несъществуващото столично командитно дружество „Радас - Марияна Иванчева“, което е било специализирано в търговията на дребно с фармацевтични стоки. 
Ангажиментът й в неправителствената сфера е свързан с участие в Асоциацията на собствениците на аптеки, но е била в Районната фармацевтична колегия и в настоятелствата на две елитни русенски училища - МГ „Баба Тонка“ и СОУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ“.
Наред с правото Емил Милушев развива и икономиката. Известният авдокат притежава 25% от „Биет“ ООД и е едноличен собственик на „Крак ком ойл“. Фирмата, чието седалище е в Силистра, е специализирана в работата и обезопасяването на опасни отпадъци, медицински консумативи, селскостопански препарати и нефтопродукти. Юристът управлява осигурителната каса на Русенската адвокатска колегия и е в управата на баскетболния клуб „Дунав-Русе“.
Икономистката Йорданка Даневска има само едно участие в управленски борд, но пък какво - главната счетоводителка на „Мегахим“ е част от Съвета на директорите на едноименното акционерно дружество.
Без икономически интереси е преподавателят в Строителната гимназия Асен Дарелов. Името му фигурира в сдружението „Шанс за реализация на децата на самотни родители - Чарити клуб“.
Сходна е ситуацията и при специалиста от Регионалния исторически музей Владислав Атанасов, който членува единствено в училищното настоятелство „Бъдеще за Незабравка“.
Нито фирмен дял, нито участие в неправителствена организация не фигурира срещу името на специалистката от Здравната каса Събина Павлова.
Приключили са и двете бизнес инициативи на Борислав Богомилов. Бившият футболист и треньор на „Дунав“, а сега наставник на тредодивизионния „Марисан“ е бил равноправен съдружник във вече несъществуващата фирма за производство на хляб, хлебни изделия и пресни сладкарски изделия „Фаворит 96“, със същета дейност е била и закритата вече фирма ЕТ „Борислав Богомилов“. В момента съветникът втори мандат участва само в сдружението на русенските футболни ветерани и във ФК „Армеец-Русе“.
Две дини е носил под една мишница адвокат Илиян Илиев, но очевидно е решил да се разтовари от едната. Юристът, който напоследък прекарва доста време в Административния съд покрай различните обжалвания на изборните резултати, е прехвърлил дела си във фирмата за покупко-продажби на недвижима собственост „Градски имоти“. Същото е направил и с дяловете си в „Братя Илиеви“ ЕООД и „Фретис България“, като последната фирма вече не съществува.
Със сдружение „Еврохоризонти“ са свързани извънслужебните ангажименти на пом.-директора по учебната дейност в Европейското училище Елка Симеонова.
Закрити са и двете фирми на шефа на областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Димитър Кънчев. Едната от тях е „Български мед“, чието име описва предмета й на дейност. В нея Кънчев е имал 3.03%, колкото и всички останали съдружници. Другата е ЕТ „Димитър Кънчев - ДАК“ и е била създадена за търговия с части и принадлежности за автомобили.
Без собствен бизнес е кардиохирургът в „Медика Кор“ д-р Кристиян Иванов.
Три действащи и две закрити фирми има Тихомир Георгиев.
„Мигети“ и „Мигети инженеринг“ са специализирани в проектирането и строителството, а ЕТ „Тихомир Георгиев-95“ - в производството на работно облекло. Със същата дайност се е занимавала и вече неактивната „Мисти“ ЕООД, а „Мисти“ ЕАД е действала по-нашироко - производство, търговия, транспорт и услуги. В нея Тихомир Георгиев е бил председател на Съвета на директорите.
Единствено в обществената сфера са съсредоточени усилията на доайена на Общинския съвет Васил Пенчев. Доскорошният председател на местните законодатели е член на Русенската търговско-индустриална камара, участвал е и в Асоциацията на дунавските общини.
Без собствен бизнес е и представителят на фирма за продажба на електроенергия Светлозар Симеонов.
Изцяло на сцената е отдаден и директорът на драматичния театър „Сава Огнянов“ Орлин Дяков.