Световната федерация по лека атлетика /ИААФ/ и Международният олимпийски комитет подеха кампания за отстраняване на руските лекоатлети от олимпийските игри в Рио де Жанейро. Мотивът - руснаците масово вземат допинг! „Утро“ потърси за коментар президента на СКЛА „Дунав“ и притежател на всички национални рекорди в кросовите дисциплини у нас Евгени Игнатов.

- Евгени, какво всъщност става?
- Става дума по-скоро за политически игри. Нарочиха руснаците за изкупителна жертва и WADA /Международната антидопингова агенция/ се включи в този хор. Лошото е, че ударът ще бъде върху цялата лека атлетика. Това е спортът, който задържа най-много зрители пред екраните по време на олимпийски игри. Допинг скандалът ще провокира много спонсори да се отдръпнат от Царицата на спортовете.

- Преди няколко дни руски кросист спечели състезание в Япония и го дисквалифицираха под командата на ИААФ с презумпцията, че е руснак.
- Знам случая. Жалка история, истинско унижение за този спортист!   

- Само руснаците ли използват забранени препарати?
- Разбира се, че не са само те. Когато човек погледне как изглеждат например хърделистките на САЩ, няма начин да не си зададе въпроса как една жена може да формира такава типично мъжка мускулатура. Вижте раменете им - те са планина от мускули, каквато не може да се направи с продукти нито от зеленчуковата градина, нито от магазина за месо. 

- Защо боят е само по руснаците?
- Моето обяснение е, че някои от руските лекоатлети са ползвали стари препарати. Много от тези препарати се залагат всяка година в листата на Световната антидопингова агенция. Оттам вероятно е дошла и пробойната, така е щракнал капанът. Аз съм бил по лагери с руснаци в Кисловодск и знам как блъскаха, какъв огромен труд полагаха. Тренираха до припадък. Мотивацията им бе огромна. Истината е една - почти всички класни лекоатлети по света взимат допинг, но разликата е, че едните ги хващат, а други минават между капките. Аз съм „за“ борбата срещу допинга, но нека тя да се води справедливо и с еднакъв аршин за всички.