Десетки репортажи, разследвания, аналитични предавания и покъртителни разкази за сложни съдби и търсене на изход - широк е диапазонът, в който са разположени темите, с които водещи български телевизионни журналисти участват в конкурсната програма на 15-ото издание на медийния фестивал „Българската Европа“. Председателят на журито доц.Иво Драганов дори направи предложение оценяващата комисия да дава награда и на предавания, които са останали извън конкурсното състезание, тъй като и в тях има много изразителни тези и идеи, определящи разноликото битие на българите. Едва ли това ще стане, тъй като би нарушило регламента на фестивала, възрази Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства 21“.    
Фестивалът започна своята работа вчера, като на откриването поздравления към организаторите поднесоха ректорът на Русенския университет чл.-кор.проф.Христо Белоев, председателят на българското представителство на Еврокомисията Огнян Златев, зам.областният управител Явор Янчев. Журито и участниците разгледаха новата експозиция „Летопис на растежа“ в РУ, която бе открита преди дни за 70-годишния юбилей на университета. След това се проведе дебат „Парламентът на Европа“. 
Днес отново предстоят две дискусии - за мигрантската криза и за местните избори, а от 19 ч ще се състои церемонията по награждаването на отличените предавания. След това от 19.30 ч в основната зала на Канев център, където се провежда фестивалът, ще се състои прожекцията на българския филм „Урок“, който е селектиран за наградата ЛУКС на Европейския парламент.