Да започне процедура за оспорване на истинността на протоколите от изборите и да се преброят наново пуснатите бюлетини за общински съветници в Русе. С това настояване за втори път се обърнаха към състав на Административния съд представители на недоволни от изборните резултати партии и кандидати. Исканията им дойдоха, след като съдът им предостави два дена, в които обстойно да прегледат всички протоколи.
Изборният резултат за Общински съвет в Русе се оспорва от Български демократичен център /БДЦ/, коалиция „Народен съюз“, Милена Хинкова в лично качество и като представител на БСП, местна коалиция „Бъдеще за Русе“, Никола Стоянов и Здравко Паскалиев, който не присъства на нито едно съдебно заседание.
От БДЦ бяха категорични, че са открили в няколко протокола разлики между заверените копия на застъпници и екземплярите на Общинската избирателна комисия /ОИК/. Според тях това е достатъчно условие, за да се породят обосновани съмнения, че изходът от вота реално е различен. От коалиция „Народен съюз“ обърнаха внимание на направените корекции по протоколите, които не са извършени по надлежния ред. 
Дори и в този съд се броят бюлетини и това е доказателство, че няма константна съдебна практика по отношение дали това може да се извършва в съдебна зала, заяви Милена Хинкова. Тя посочи, че дори в Конституционния съд е имало прецедент на броене на бюлетини. Хинкова за пореден път обърна внимание на огромния брой недействителни бюлетини.
През 2011 година при 68 000 гласували недействителен бе вотът на 3500 души. А сега при 58 000 избиратели за невалидни са отчетени гласовете на 6800. Дори от ОИК не успяха да обяснят на какво се дължи това, каза Хинкова.
От ОИК обаче побързаха да посочат на какво дължат големия процент на недействителни бюлетини. Според председателя Асен Станчев освен гласуването за кмет на община, кмет на кметство и за Общински съвет, този път изборът е бил утежнен и с вот за референдум. За първи път се гласувало и за общински съветници с преференция, което обърквало част от избирателите. Не били малко случаите, в които хората отбелязвали конкретен съветник, но без преди това да са избрали неговата партия, което автоматично правело вота невалиден.
На оспорван дебат бе подложен и въпросът дали всички три пласта на изборния протокол се смятат за оригинален екземпляр, или само първият бял лист. Според недоволните от изборите индигираните листове са вид копия на първия екземпляр, които са без мокър печат, от които не ставали ясни всички вписани данни. Затова те настояха да прегледат първите бели листи на протоколите, а не индигираните.
Съдът обаче прецени, че и трите пласта от протокола имат качеството на оригинал и не изиска белите екземпляри да бъдат предоставени от ЦИК за проверка. Магистратите не намериха за основателно да откриват производство за оспорване на истиността на протоколите, като за пореден път обърнаха внимание, че няма данни за спорове между членовете на СИК и ОИК относно резултатите от вота. Посочиха и че съдът не повтаря изборния процес, нито определя резултатите от него, а следи само за законосъобразността. 
Отхвърлянето на исканията за преброяване на бюлетините и за оспорване на протоколите доведе и до словесни престрелки. От местната коалиция „Бъдеще за Русе“ поискаха съдът да си направи отвод, тъй като не е безпристрастен и тенденциозно отхвърлял исканията им за събиране на доказателства. Избраният за общински съветник от ГЕРБ Емил Милушев пък посъветва членове на коалицията да се консултират с адвокат, за да им се разясни на какви искания изобщо имат право и кога в хода на процеса могат да ги правят. В крайна сметка съдът не си направи отвод.
Всички оспорващи изборния резултат поискаха той да бъде обявен за недействителен, тъй като не отговаря на реалното гласуване на гражданите. Прокуратурата обаче застана на страната на ОИК, като посочи, че няма основания за това. Предстои до дни съдът да излезе с решение за законността на избрания Общински съвет.