Недостигът на квалифицирани кадри продължава да мъчи българската ИТ индустрия, въпреки значително намалялото изтичане на компютърни специалисти в чужбина. Между 15 и 20 хиляди души са заети в ИТ сектора у нас, но в следващите пет години той ще се нуждае от три пъти повече специалисти. Това стана ясно на пресконференция на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Около 80 на сто от нейните членове искат да наемат още хора, но липсата на специалисти е предизвикателство за изпълнението на тези намерения. 
Ръстът на приходите в сектора за пореден път е над десет на сто за 2014 г. или над 1 млрд. долара. Делът на експорта в тези приходи се увеличава и достига до около 65 на сто. Очакванията са през следващата година ИТ секторът да дава 2% от Брутния вътрешен продукт на страната. Ръстът обаче се ограничава от недостига на квалифицирани кадри.
За последните три години са открити над 3000 работни места - близо 1000 на година. Средната брутна заплата в сектора е 3358 лева, като измерена през покупателната способност заплата на българските програмисти става идентична с тази на колегите им във Великобритания. БАСКОМ отчита значително намаление през последните пет години на емиграцията на програмисти от България и тенденции на връщането на българи в страната от чужбина.