8300 лева са необходими, за да се купят 5 кубика импрегниран чам, с който ще бъдат подменени пейките и парапетите на двете палуби, стълбите и обшивката на капитанската рубка на кораба-музей „Радецки“, съобщиха от Министерството на културата. Материалът трябва да е нарязан и подготвен за монтаж, поясни Людмила Дамянова, която завежда музея „Параход „Радецки“ - филиал на Националния исторически музей. 
Ще направим всичко необходимо най-късно до началото на април 2016 г. да сме приключили с подмяната на дървената обшивка, увери Дамянова, като припомни, че догодина България ще отбележи 140 години от величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета. 
Част от средствата за предстоящия ремонт - 1600 лева - вече са осигурени от сдружение „Червена чета Радецки“ на привърженици на футболен клуб ЦСКА в Козлодуй. За да започне обаче работата, са нужни още близо 7 хиляди. Дамянова е убедена, че в инициативата за набиране на средства ще се включат и други родолюбиви българи, а имената им ще бъдат вписани в почетната Книга на дарителите.
И през 2016 г. корабът ще продължава да прави кратки обиколки по Дунав. На борда пасажерите посещават и обновената музейна експозиция със знамето на Ботевата чета, униформи на четници, последните писма на войводата и др. „Радецки“ е единственият пътуващ параход-музей на Балканския полуостров, припомня Дамянова.