Искате кожата ви да е мека, еластична и добре хидратирана? Има една съставка, която пречи това да се случи и която влиза в състава на много уж хидратиращи продукти. Това е алкохолът.Алкохолът или етанолът във всичките му форми е съставката, която трябва да избягвате при избора на козметични продукти. Алкохолът изсушава кожата и е вреден дори за мазната кожа като я кара да произвежда още повече себум.

На пръв поглед алкохолните съединения в козметиката спомагат за дезинфекцията на кожата. Те унищожават бактериите и имат редица противовъзпалителни свойства. Но в дългосрочен план алкохолът пресушава кожата и я прави опъната и предразположена към увреждане.

Трябва да се отбележи, че не всички алкохолни съединения са вредни за кожата. Има и такива, които спомагат за нейната здравословна дезинфекция и не дразнят. Това са така наречените мастни алкохоли, произлизащи от мазнини и масла. Такива са цетиловият алкохол, цетеарилов алкохол, стеарилов алкохол. Те са напълно безвредни и не правят кожата суха и опъната.

Когато купувате козметични продукти, винаги избягвайте наличието на прости алкохоли, етилов алкохол, етанол, денатуриран алкохол и изопропил. Това са забранените съставки, които вредят на кожата. Повечето обозначават едно и също съединение, но с различни наименования.