От един месец никой не ме търси за работа и съм безработен. Дойдох за едното ядене и основно заради банята. Лятото се къпя в Дунава, но сега няма къде. Това каза Орхан, един от първите посетители на кризисната зимна трапезария на БЧК на ул. „Гурко“ 10, която отвори врати вчера в 12 часа. Въпреки че трапезарията е с капацитет 40 души, в първия половин час едва четирима хапнаха топла супа от свинско месо, пиха чай и получиха два сандвича за вечеря с шпеков салам и кашкавал. От БЧК казаха, че в началото винаги интересът е по-слаб, а и сега времето е топло, но още следващите дни се очаква наплив от крайно нуждаещи се. 
Супата беше много вкусна, ще идвам всеки ден, вдругиден съм се записал и за банята, каза един от бездомниците. 
Възмутена съм от хората, които се правят на клошари, за да получават финансова помощ, а на мен никой не ми е дал нищо. На улицата съм, а навън е вече студено. Не обичам да спя на мръсни места и не бих си позволила. Търся работа, но навсякъде ми отказват, защото съм клошарка, сподели 60-годишната Станка Петрова. 
Освен да обядват, бездомниците могат да ползват и банята, като тя е с предварително записване, а от БЧК им осигуряват хавлия, самобръсначка и козметични принадлежности. В петъците пък за крайнонуждаещите се хора са предвидени различни мероприятия от 13 до 16 часа. 
Кризисната зимна трапезария ще работи до 31 декември, а след това в най-студените зимни дни ще продължи да изхранва бездомните благодарение на даренията на граждани. До момента са събрани 1000 лева, като червенокръстците очакват и други добри граждани да помогнат.