Сириец, работещ за „Ислямска държава“, разкрива, че терористичната групировка успешно е вкарала в Европа хиляди джихадисти под прикритие. Това пише в. „Дейли Експрес“, позовавайки се на американския информационен сайт BuzzFeed.
Над 4000 стрелци на ИДИЛ са се промъкнали в западните страни сред потока от бежанци. Те били „готови“ да действат из Европейския съюз.
Контрабандистът на ИДИЛ, който е на 30 и няколко години и бил с грижливо подстригана черна брада, разкрил, че продължаващата нелегална операция е напълно успешна.
„Само почакайте“, усмихнал се той.
Смята се, че интервюто му е първото пряко потвърждение за планове на екстремистите да проникнат в западните страни.
Тренирани джихадисти били прекарвани през рехаво пазената граница на Сирия с Турция (близо 900 км), а после продължавали през Гърция за други европейски страни. Това съвпада с маршрута на най-масовите мигрантски потоци.
Тайното инфилтриране било, според дееца на ИДИЛ, начало на по-широк заговор, за отмъщение против Запада заради въздушните удари на водената от САЩ коалиция: „Ако някой ме атакува, аз със сигурност ще му върна удара“.
За разговор с журналист той дал съгласие по препоръка на бивш боец от Свободната сирийска армия, с когото по-рано воювали заедно. Бил получил и разрешение за срещата от свой шеф, наричан в групировката „емир“.
„Има някои неща, които ми е позволено да ви кажа, и някои неща, за които не ми е позволено“, уточнил той.
По време на срещата джихадистът изразил мнение, че бъдещите нападения ще бъдат против западните правителства, а не против граждани. Но той е направил уговорката, че знае малко за подробностите на терористичния заговор.
От текста в „Дейли Експрес“ личи, че сензационното интервю е взето вероятно в Турция. Не е ясно обаче кога е станало това.
Единственото посочване на време е следното: „Разкритието идва след като говорител на „Ислямска държава“ по-рано тази година призова мюсюлманите на Запад да подемат терористични нападения. Ако те имат възможност - беше казал той - „да пролеят и капка кръв“ в Западните страни“, трябва да го направят.
Той е признал, че „Ислямска държава“ е облагодетелствана от щедростта на развитите страни спрямо бежанците. А по пътя си бойците ѝ се възползвали от услугите на местни контрабандисти.
„Те минават като бежанци“, е пояснил джихадистът, който по-рано работел в силите за сигурност на Сирия.
Двама турски трафиканти на хора потвърдили разказаната от него версия.
Единият признал, че е помогнал на повече от десет тренирани бунтовници от „Ислямска държава“ да проникнат в Европа, сякаш търсят убежище.
„Пращам някои бойци, които искат да отидат и да се видят със семействата си – е добавил той. - Други просто отиват в Европа, за да бъдат готови.“
Интервюираният джихадист е казал, че ИДИЛ има амбициозни планове:
„Нашата мечта е да има халифат не само в Сирия, а в цял свят. И ще го има скоро, да бъде Божията воля“.