Стотиците хиляди сирийски бежанци в страните от Европа може да се натренират и от тях да се сформира армия, която да „освободи” тяхната родина, е предложил новият външен министър на Полша Витолд Вашчинковски.„Стотици хиляди сирийци неотдавна пристигнаха в Европа. Ние можем да им помогнем да сформират армия” – предаде Ройтерс думите на встъпващия днес в длъжност министър. Вашчиковски заявил, че тогава те могат „да заминат да се борят да освободят страната си”.

Министърът съобщил, че десетки хиляди млади хора „слизат от гумените лодки” със смартфони и планшети, като първата им работа на брега е къде могат да включат зарядните си устройства, а не за вода и храна.

След серията атентати в Париж, Полша е заявила, че не вижда политическа възможност от приемането на бежанци. Варшава в рамките на програмата на ЕС се съгласи в продължение на две години да приеме 7 хиляди души. Първата група трябва да пристигне в Полша в началото на следващата година.

Според информация на европейската агенция „Фронтекс”, за първите десет месеца на годината на територията на страните от Европа са пристигнали 1,2 млн мигранти.