Засилен контрол е въведен на Дунав мост веднага след безпрецедентните терористични атаки в Париж. 
По разпореждане в петък срещу събота през нощта граничните полицаи са започнали да подлагат на щателна проверка пътуващите от или за Франция, както и преминаващите с френски документи. Контролът се осъществява съвместно с представители на Митницата, съобщи за „Утро“ директорът на Гранична полиция Димитър Чорбаджиев. 
Пътниците, които имат френска жилка, се проверяват в информационните масиви, оглежда се и превозното средство, с което се движат. Освен това се проверява и багажът, с който пътуват. 
Смените не са променени и работи обичайният състав, но от петък сме заявили готовност за увеличаване на броя на служителите, обясни още Чорбаджиев. Идеята обаче е не да се командироват граничари от други райони, а русенските полицаи да бъдат викани извънредно на работа.            Засиленият контрол по отношение на свързаните с Франция пътници наподобява проверката на преминаващите, които не са граждани на Европейския съюз и съответно не са ползват с привилегията за свободно придвижване. 
Дунав мост, който е безспорно важна транспортна точка и е прословут с интензивния трафик, обаче се оказва, че не е привлекателен за пътуващите по дестинация Франция и съответно не е голям броят на засегнатите от извънредните проверки. Много повече са хората, които пътуват за Германия например, направи сравнение Чорбаджиев. 
По-засилен ще е контролът и полицейското присъствие на масови мероприятия като концерти и спортни събития, заяви за „Утро“ директорът на русенската полиция Теодор Атанасов. Той даде за пример концерта в събота вечерта в Канев център, който е бил сериозно охраняван. Броят на полицаите ще се преценява съобразно отделните събития, като ще се охранява и в самите сгради, където се провеждат мероприятия, и около тях. При съмнения на проверка ще бъде поставен и багажът на хората.
Проверка на „Утро“ показа, че трагедията в Париж, при която загинаха 130 души и бяха ранени над 300 след атентати на 8 терористи-камикадзета, не е рефлектирала върху контрола на останалите възлови транспортни точки в Русе.
Автогарата, която се радва на голям пътникопоток, а автобусите са все по-предпочитано средство за транспорт, остава безконтролна. Шофьори и представители на различни превозвачески фирми обясниха, че тежката ситуация в Париж не е дала повод за вземане на извънредни мерки. Не са получавали инструкции нито за преглеждане на багажа на пътниците, нито за каквато и да е проверка.
Непроменена за момента е и ситуацията на жп гарата. Там за сигурността на пътуващите дежури 1 полицай от охранителна полиция. По двама служители пък са ангажирани да осигурят спокойствието в самите влакове, като пътуват в тях. 
Жп гарата разполага и със 17 камери за видеонаблюдение, които са монтирани след атентата на летището в Бургас на 18 юли 2012 година. Те следят за обстановката във фоайето на гарата, чакалнята, касите, перона, паркинга и двора, както и положението на Гара разпределителна. Устройствата правят записи на случващото се, а една от камерите, която наблюдава ситуацията пред самата сграда на гарата, се върти на 360 градуса.  
Във връзка с кървавите атентати в Париж в събота се проведе спешна консултация между кмета на Русе Пламен Стоилов и мениджърите на „Булстрад Арена“ Иван Драндийски и Борислав Велков, съобщиха във Фейсбук от спортната зала. Взето е решение да бъде затегнат режимът на охрана и сигурност на предстоящите събития в залата. А Стоилов е обещал допълнителен ресурс с цел гарантирането, че „Булстрад Арена“ е сигурно и спокойно място за забавление. Екипът на залата ще премине през инструктаж от мениджъра по сигурността Красимир Димитров.

Райнов очаква днес да се вземе решение за охрана на училищата

Най-вероятно в понеделник ще стане ясно дали и как ще се подсили охраната около училищата в града, каза вчера началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Русе Димитър Райнов. Той припомни, че след трагичния инцидент в Сливен, когато мъж застреля ученичка в Икономическата гимназия, е бил въведен пожелателен режим на засилено полицейско присъствие покрай училищата в страната. Очаквам да се обсъди актуалната ситуация и да се вземат необходимите мерки след трагичния атентат във френската столица, коментира Райнов.