И „посланици“ се включиха в телефонния терор, който от години оплита в престъпните си мрежи и източва спестяванията на възрастни и доверчиви хора.
Последният случай е от четвъртък, когато звъннал домашният телефон на 73-годишна жена. Гласът от слушалката се представил за посланик в София и описал трагичната картина, в която се намирал синът на пенсионерката. Мъжът бил пострадал при инцидент в чужбина и се нуждаел от скъпо лечение и операция. Чуждестранните лекари чакали някакъв паричен трансфер от роднини на ранения и само тогава щели да започнат да го лекуват. След като разбрала за апокалиптичната ситуация, пенсионерката набързо събрала 6000 лева и ги предала на изпратен куриер, който щял да ги занесе в Здравната каса в Русе, откъдето да потвърдят за вноската. Малко по-късно наивната баба разбрала, че е попаднала в капан и е поредната измамена от непобедимата телефонна мафия.
Още една пенсионерка се хванала на подобна въдица. 72-годишната жена получила телефонно обаждане от лекар, който й описал тежкото състояние на сина й, който бил пострадал при инцидент и се нуждаел от скъпа операция, за да живее. Жената предала на доверие 2400 лева на мъж, който се представил за служител на Здравната каса в Плевен. Наглият куриер дори настоял разтревожената майка да изтегли още пари от банката, които да му даде по-късно, но до предаване на следваща сума не се стигнало, тъй като жената се усетила навреме. 
И двата случая се разследват от Второ районно.