Действителните и недействителните бюлетини, пуснати на втория изборен тур за кмет на Полско Косово, ще бъдат прегледни и преброени в съдебна зала. С това изненадващо решение излезе Административният съд.
Изходът от балотажа бе оспорен от кандидата на ГЕРБ Иванка Маринова, която загуби от Добромир Добрев от АБВ. На първия тур Маринова имаше най-голяма подкрепа от всичките 4 кандидати и малко не й стигна за успех, но седмица по-късно силите явно са се изравнили и Добрев спечели с минималните 4 гласа.
Според оспорващите изборните резултати вторият тур е бил съпроводен от камара нарушения - броят на гласоподавателите, които се подписали в избирателните списъци, се разминавал с броя на намерените в урните бюлетини. Действителни бюлетини били зачитани като недействителни и обратното - невалидни гласове били броени като редовни. Представени бяха протоколи, които съществено се различавали - първоначално били без поправки, но след това били извършвани по няколко зачерквания и поправки върху тях. 
Председателят на Общинската избирателна комисия в Бяла Росен Тодоров не успя да излезе с конкретно становище дали оспорването е основателно. Спечелилият кмет Добрев обаче бе категоричен, че нарушения не е имало. Освен това и той, и опонентката му присъствали на преброяването на бюлетините, което било извършено 3 пъти и двамата с очите си видели резултата. 
Прокуратурата подчерта, че вотът не е оспорен от членовете на комисията, нито протоколите са подписани с особено мнение или са пускани жалби. Въпреки това обаче, съдът прецени, че е налице причина всички бюлетини да бъдат преброени отново.
Това решение изненада част от страните, тъй като многократно съдебни състави са отказвали подобни действия. Такива бяха случаите с всички досегашни оспорвания на изборните резултати. Посочвано бе неведнъж, че практиката казва, че съдът не преповтаря работата на ЦИК и може да брои бюлетини само в извънредни случаи при съществени спорове и несъответствия, които трябва да са отбелязани в протоколите от изборите. Освен че в съдебна зала ще бъдат броени бюлетини, ще се броят и подписите на гласоподавателите, които са удостоверили вота си в избирателните списъци. Делото продължава другата седмица.