Основният свидетел по делото „Октопод“ Георги Цветанов е загинал в катастрофа късно снощи. Инцидентът е станал в 22.40 на магистрала "Тракия" край Чирпан, съобщиха от старозагорската полиция. Цветанов е пътувал сам с „Фолксваген Голф” с плевенска регистрация, излетял е от пътното платно заради висока скорост и се е преобърнал. Починал е в линейката пътя за болницата.
Това се случва само 10 дни след атентата срещу Алексей Петров.
Георги Цветанов е бивш шеф на плевенския клон на Първа частна банка, разследван е след фалита й. После започва да търгува със захар. По време на кризата през 1996 г. една от фирмите му продава около 5 хиляди тона захар на фирма „Дискавъри“. Но не си получава парите – близо 2,5 млн. долара. Тогава Цветанов се жалва на плевенчанина Русалин Русалинов, който е приближен на Алексей Петров. Така двамата се запознават, като банкерът иска от Алексей Петров да респектира собственика на „Дискавъри“ Стоян Николов да му върне парите. По делото „Октопод“ Георги Цветанов дава показания, че Петров го е бил с лопата и „лекувал с нож, лопата и пистолет“. Петров казва пък, че „това било зле монтиран филм“.
Цветанов е "нападан" два пъти за свидетелствата си по делото „Октопод”. По-рано защитата на Алексей Петров, обвиняем по делото, разпространи информация, че в банкерския си период свидетелят рязко се е замогнал.
През април Висшият Съдебен съвет временно отстрани от длъжност обвинителя на Окръжната прокуратура-Плевен Димитър Захариев, защото е оказал натиск върху Цветанов. Тогава обвинителят принудил свидетеля да се отрече от предходните си показания и да набеди наблюдаващия прокурор по делото, Светлозар Костов, в престъпление срещу правосъдието.