44 години след първоначалния замисъл да се създаде музей в тогавашния ВИММЕСС, вчера бе открита експозиция, която проследява историята на Русенския университет. В приземния етаж, където някога е била сладкарницата на ВУЗ-а, сега е оформена в духа на най-съвременните музейни технологии и тенденции сбирка с фотопостери, проследяващи събитията от създаването на висшето училище досега. 40 екрана позволяват на посетителите да получат богата и подробна информация за личности и факти, за това помагат и четирите интерактивни дисплея. Интерактивният под - единствен в страната, провокира гостите на експозицията да получат информация, прекосявайки осветеното пространство, а по стъпките им „изникват“ бели маргаритки с емблемата на университета вместо тичинки. Телефонният апарат и сметачната машинка на един от първите ректори, проф.Марко Тодоров, са сред експонатите, заедно с квадратно-винтов назъбен гвоздей, патентован в работилниците на ВУЗ-а. Препарирани совички пък символизират един не много известен факт - че кампусът на университета е любимо зимовище на мъдрите птици. Впечатляващото пространство е направено по концепция на проф.Николай Ненов, директор на Историческия музей, и дигиталното съдържание е дело на Димитър Липовански, възпитаник на университета, директор на Арена медиа.  
Лентата на експозицията, създаването на която първи е предложил студентът В.Василев на 20 ноември 1971 година, вчера прерязаха ректорът чл.-кор.проф.Христо Белоев, бившият ректор проф.Митьо Кънев и председателят на Общото събрание проф.Борислав Ангелов. А доц.Атанас Колев направи първото дарение - албум със снимки на първия випуск на висшето училище и други албуми. 
Денят на Русенския университет започна с поднасяне на венец пред паметника на патрона Ангел Кънчев и откриването на изложба, подготвена в партньорство с Държавен архив Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“. По-късно се проведе международна Лидерска конференция, випускници на университета споделиха пред колеги успешните си професионални истории, а 152 изявени представители на академичната общност получиха юбилейни значки по повод годишнината. Честванията на 70-ата годишнина завършиха с тържествено събрание в Канев център и празничен концерт с участието на русенския филхармоничен оркестър, солисти на Русенската опера и малката певица Крисия. Сред гостите бе и вицепремиерът Ивайло Калфин.