Председателят на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, който обяви, че ще проверяват изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и нейната колежка Румяна Ченалова, е уверявал Янева, че "тя няма да бъде закачана".

Това става известно от поредната порция записи, които бяха публикувани в интернет платформата "Болканлийкс" и цитирани от сайта "Бивол". 

В началото на седмицата Ясен Тодоров обяви пред "Дневник", че комисията му е попитала прокуратурата дали изтеклите записи са от законни СРС-та. Тодоров е и един от двамата членове на съвета, които имат достъп до класифицирана информация. 

В първите части от разговорите стана известно, че главният прокурор Сотир Цацаров e обещал на Янева да "завоалира" обвиненията срещу нея, председателят на Върховния административен съд Георги Колев пък се е опитал да спаси Янева от отстраняване от съдебната система заради аферата "Червей". После е намесен и премиера Бойко Борисов, който бил разпоредил на главния прокурор да я "опраска" заради разрешените незаконни специални разузнавателни средства.

От новият запис "роли получават" и председателят на бюджетната комисия в съвета Димитър Узунов, който по думите на Янева бил "човекът на Бойко" във ВСС. Той уверя Янева, позовавайки се на Борисов, че тя няма от какво да се притеснява. 

И една разходка в парка...

Разговорът е на 12-ти февруари, малко преди Янева да бъде отстранена и когато премиерът заявява от Брюксел, че тя трябва да получи 400 години затвор за действията й по аферата "Червеи". 

Ето част от изтеклия разговор:
Янева: И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото са толкова бройките, на година са по 5000.
Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов. Имаш ли Вайбър? Викам, имам Вайбър. 
Нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря. 
Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш да не се притесняваш.
Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: "И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка." 


Няма от кого друг да е. Нали, вече как. И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори.

Янева: Аз вече съвсем се успокоявам. Милка (бел. ред Милка Итова - съдия от СГС, а понастоящем член на ВСС и председател на атестационната комисия) ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми.
Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: Влади, трябва да се видим.
Виждаме се с Ясен. Ясен каза: Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме.

Досега от прокуратурата отказаха коментар на изтеклите разговори. Председателят на ВАС Георги Колев заяви обвърза намесата му в разговорите с критичната му позиция за закона за съдебната власт и промените в Конституцията.