Подготовката за провеждането на Десетия международен конкурс за млади изпълнители „Франц Шуберт“, който организира на всеки две години Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“, вече върви към финал. Програмата е готова, участниците са заявили кой кога пристига, членовете на журито са потвърдили, че са разместили ангажиментите си в личните си творчески бележници и ще бъдат в Русе за началото на конкурса. Както е добре известно, конкурсът се провежда всяка нечетна година и участниците се състезават в категориите пиано, класическо пеене, клавирни дуа и камерна музика. 
Тази година журито е съставено само и единствено от възпитаници на нашето училище, съобщи директорката на НУИ Мария Дуканова. Този факт е не само своеобразен реверанс към десетата годишнина от първия Шуберт-конкурс, но най-вече е събитие, което се вписва в богатия афиш на честванията на 55-ата годишнина от създаването на русенското Музикално училище. Всъщност, това е една от кулминационните точки в отбелязването на юбилейната годишнина, казва Мария Дуканова. И така Русе получава само за тази година нов шанс /след впечатляващото откриване на Мартенски музикални дни с юбилеен оркестър от възпитаници на Музикалното/ да се докосне до изкуството на имена, които по световните сцени предизвикват стаен трепет, надпревара за билети и препълнени концертни зали, които изригват в аплауз. 
В журито на конкурса „Франц Шуберт“ са клавирното дуо Любен Димитров и Аглика Генова /мъжът е „първи“ не защото не знаем етикета, а защото именно той е завършил Музикалното/, които са и асоциирани професори и ръководители на катедра в Държавния университет за музика и драма в Хановер. Сред специалистите, които ще оценяват участниците в конкурса, е Иво Венков - пианист и професор по дирижиране в Кралската консерватория в Брюксел, а също световно известният флейтист Георги Спасов - професор в Националната музикална академия в София, цигуларят Светлин Русев - професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, Антон Матев - доцент по пиано и методика на обучението по пиано в Универистета за музика „Антон Брукнер“ в Линц, Николай Моцов - главен асистент в катедра „Класическо пеене“ в Националната музикална академия в София. Останалите членове на журито са артистичният директор на продуцентска къща „Опера Верди“ Иван Кюркчиев, директорът на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова и вокалният педагог, подготвил стотици талантливи солисти, Георги Делиганев. 
89 участници са потвърдили желанието си да участват в тазгодишното издание на конкурса. Те са от България, Украйна, Беларус, Полша, Великобритания, Корея, Австрия и Германия. По традиция освен първа, втора и трета награда в отделните възрастови групи, журито ще присъди награда за най-добро изпълнение на творба от Шуберт, Гран при за ярко дарование, награда на Русенската филхармония - концер с оркестър, специалните награди „Лили Атанасова“ и „Стефан Вачев“, както и парични и предметни отличия, осигурени от спонсори. Всички носители на първи награди получават още един престижен приз: шанса да изнесат концерт във Виена, който се осъществява със съдействието на българския културен институт в Австрия Дом Витгенщайн. 
Откриването на конкурса е на 26 ноември от 18 ч в зала „Русе“ с концерт на членове на журито - участие в него ще вземат клавирното дуо Генова-Димитров, флейтистът Георги Спасов и тенорът Николай Моцов. Отделните турове на конкурса ще се провеждат в зала „Русе“ и зала „Култура“, а третият тур ще бъде в зала „Филхармония“. Всички конкурсни прояви са достъпни за публика, обясниха от Училището по изкуствата. Финалът ще бъде на 1 декември, когато от 18.30 ч в Голямата зала на Доходното здание ще се състои награждаването и концертът на лауреатите с участието на оркестъра на Русенската опера под палката на Иво Венков, а солист ще е виртуозът на цигулката Светлин Русев.