Близо 424 000 лв. са внесените от длъжници суми през последните 3 месеца, в които офисът на НАП в Русе провежда телефонни кампании за събиране на просрочени данъци и осигуровки. До средата на следващата седмица приходните служители ще потърсят телефонен контакт с  208 фирми, които са пропуснали сроковете за издължаване на ДДС за месец септември и на корпоративен данък. Общата сума за тях надхвърля 415 000 лв. 
За погасяването или разсрочването на тези дългове е необходимо задължените лица да се свържат  по-скоро с публичните изпълнители на приходната агенция, които са ангажирани с техните преписки. Ако се пренебрегне този диалог, се пристъпва към процедура, в която може да се стигне до прилагането на крайни мерки, като запор на заплати и банкови сметки на неизрядните лица, напомнят от НАП-Русе.
Практиката в тези кампании показва, че след прекия контакт собствениците на фирми бързо уреждат задълженията си към бюджета. Техен ангажимент обаче е и да подават в НАП актуална информация при промяна на телефонните си номера и електронните си адреси. Това обезпечава бърза и ефективна комуникация с приходната администрация при разрешаване на ситуации, в които е нужна лична намеса от главния мениджър на стопанския субект.