Почти всеки втори русенец всекидневно е подложен на стрес. Вероятно затова и приблизително така стоят нещата с употребата на алкохол, а всеки трети пуши. Всеки четвърти пък е с наднормено тегло. Това са част от резултатите за Русе от националното проучване „За нашето здраве“. То беше проведено през септември и октомври в Бургас, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Сандански, Плевен, Благоевград и София и организаторите от Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки в България обявиха преди дни обобщените данни за здравословното състояние на българите.
Къде е Русе в класацията на болестите и факторите за субективните усещания за трайно неразположение? Определено в челото по проблеми със стомаха и черния дроб - 30% от анкетираните русенци, докато в национален мащаб процентът е 21,8. Побираме се в 33-те национални процента по нервност, раздразнителност и безсъние, което е напълно логично при отчетения висок процент на всекидневен стрес. Впрочем проблемите с нервността са поставени на второ място в класацията на болестните състояния, които мъчат българите. Преди тях с 37,6% са отпадналостта, умората и липсата на енергия. Проблемите със стомаха и черния дроб и с нервността и безсънието са двата резултата за Русе, които са откроени от анкетьорите. Което вероятно означава, че попадаме в рамките на национално представителните проценти по всички останали показатели в изследването - проблеми със зрението /32%/, проблеми със ставите /31%/, мускулни схващания /20,2%/, отслабен имунитет /19,1%/, проблем с косата, кожата и ноктите /18,6%/, кръвно /18,4%/ и проблеми с паметта и концентрацията /14,2%/.
Русенци не правят изключение и с желанието си да си помогнат за здравето и душевното равновесие, като повече от половината са заявили, че биха искали да имат повече време за почивка, а всеки втори е декларирал намерение да спортува. Почти всеки трети е признал, че не се храни здравословно, и би искал да промени това. Сходни са резултатите и в национален мащаб.
Любопитен факт в националното проучване е, че 12% от всички анкетирани българи са обявили, че не се разболяват и нямат оплаквания до дълбока старост. Именно техния профил сега изясняват специалистите.