Присъда от 3 години условно лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок и забрана да практикува лекарската професия за 4 години чу вчера на първа инстанция личният лекар д-р Борислав Тодоров. Той бе обвинен в причиняване на смъртта на своя пациент Драгомир Димитров по непредпазливост. Докторът бе осъден да плати и 30 000 лева обезщетение на жената на починалия Цветанка Енчева, която претендираше 100 000 лева. Наказанието със сигурност ще бъде обжалвано.
За престъпната небрежност и неадекватно лечение на клапно протезирания 57-годишен служител в СОТ, който починал за броени дни, прокуратурата поиска лекарят да бъде вкаран в затвора за около 3 години.
Джипито бе предадено на съд заради случай от 2012 година. На 9 септември Драгомир започнал да се оплаква от сериозна болка в ръката и врата, дори трудно се движел без чужда помощ. Заради страданията на следващия ден отишъл при личния си лекар, който го прегледал и пратил на рентген. И тъй като по всичко личало, че здравословната му картина е почти отлична и вероятно е стоял на течение и се е простудил, джипито назначило по своя преценка лечение. Предписаните инжекции, които били поставяни на мъжа в продължение на 3 дена, обаче се оказали фатални за него. Според прокуратурата най-голямата грешка на лекаря е, че не е съобразил, че Драгомир е клапно протезиран и е претърпял сърдечна операция. По делото има данни, че докторът е бил уведомен за клапата на пациента си и е знаел, че доживот трябва да пие лекарство заради кардиологичната операция. И вместо да го прати директно на кардиолог, той самосиндикално назначил смъртоносно лечение.  
Това се случило година, след като Драгомир бил опериран заради сърдечно заболяване и в столичната клиника „Света Екатерина“ му поставили изкуствена клапа. Нито личният му лекар, нито невролог, нито кардиолог, нито дежурни медици в болницата и спешните кабинети обаче успели да го диагностицират и да му предпишат адекватно лечение, след което да се възстанови. 
За това адвокатите на лекаря заявиха, че обвинението срещу д-р Тодоров не е конкретно и ясно и той не знае точно за какво да се защитава. Те посочиха, че усещат правна дискриминация, тъй като престъпното нехайство можело да се открие у останалите лекари, които са преглеждали покойния мъж, но не и в джипито, който е единственият обвинен за причиняването на смърт по непредпазливост.
През последните дни от живота си мъжът посетил невролог, който го посъветвал да влезе в болницата и категорично се възпротивил на желанието му да му изпише още инжекции. Въпреки направлението за хоспитализиране от болницата отказали да приемат Драгомир, като отложили с няколко дена постъпването му. Приемът му бил планиран за 17 септември, когато по ирония на съдбата той издъхнал. Починалият впрочем е баща на бившата съпруга на прокурора от Русенската районна прокуратура Христо Матев. Прокурор Матев бе един от основните свидетели по делото, тъй като е водил тъста си по лекарски кабинети.
Лекарят обясни, че е знаел за клапата на Драгомир, но не бил уведомен, че приема лекарство. Обвинението обаче е категорично, че след всяка подобна операция приемът на медикамента е задължителен и доживот. Именно това лекарство се оказало несъвместимо с инжекциите, които докторът назначил на охранителя.
По делото бяха назначени две съдебно-медицински експертизи с лекари от Плевен и Варна. Макар заключенията им да се разминаваха по отношение на предприетото лечение от джипито, вещите лица бяха категорични, че д-р Тодоров е допуснал пропуски при прегледа на пациента си и предписаните му медикаменти. А ако Драгомир е бил насочен към адекватно лечение, животът му е можело да бъде спасен.