Ферментиралите храни, като киселото зеле, синьото сирене и киселите краставички, оставени да втасат известно време, са най-новата мания за здраве във Великобритания.

Новата тенденция, идва от САЩ, където сега е модерно да се консумират ферментирали зеленчуци и да се пие комбуча-- газиран ферментирал чай от Китай.

Учени от Университета в Кеймбридж съобщиха, че редовната консумация на ферментирали нискомаслени млечни продукти, като кисело мляко, прясно сирене и извара, може да намали риска от диабет тип 2 с 25% в продължение на 11 години.

При ферментацията на определени храни се получават полезни бактерии и дрожди. Тези дрожди "изяждат" храната преди нас, намаляват нивата на захарите и скорбялата и така хранителните вещества се усвояват по-лесно от организма. Някои микроорганизми дори произвеждат вещества, като естествения консервант млечна киселина, който окислява средата в червата и стимулира производството на полезни бактерии.

Ферментиралите храни са естествен пробиотик.

Препоръчват се и други ферментирали храни, например осолени маслини, различни видове месо и сирена. Тези храни повишават имунитета, борят се с алергиите и помагат за отслабването, като придават чувство за ситост.

Млечнокиселите бактерии са полезни за имунната система, предпазват от диария и стомашни язви, дори успокояват алергиите. Зеленчуците са богати на подобни бактерии, оттук идва и британският интерес към киселото зеле и туршията.

Единственият притеснителен момент е около киселите краставички, които има вероятност да бъдат канцерогенни. До този извод стигат учените, след като забелязали, че в някои части на Азия, където киселите краставички са много популярни, има високи нива на рак на гърлото и стомаха. Важно е да се отбележи, че там киселите краставички са приготвяни по традиционния начин чрез ферментация в собствения солен разтвор.

Корнишоните, които се продават в магазина и които много хора в България сами приготвят, не са опасни, защото са направени с оцет, който убива всички бактерии.