"Райко Кръвта застреля Георги Илиев. Това си беше направо семейно убийство. Целият клан се активизира - майки, сестри, всички помагаха. Първо едните бяха на морето, после другите да го следят, докато не се утрепе Жоро". Тази ексклузивна изповед направи Асен Китанов в затвора в Бобов дол. Здравенякът беше нарочен от прокуратурата по 29 обвинения, много от които за рязане на уши и чупене на крайници в т.нар. "банда на чуковете" на Христофорос Аманатидис-Таки.Известният с прозвището си Психото кюстендилец обаче е оправдан по цели 28 от тях. Вместо това излежава 14-годишна присъда за... опит за убийство на бащата на Райко Кръвта - Бай Васо. Или Дъртия, както е по-известен в ъндърграунда човекът, наследил сина си Райко в кръвожадната банда "Килърите 3". 

"Бащата и синът стоят зад много убийства. Като почнем от Петър Крумов-Пупи, Васил Горчев-Кьоравия, Николай Христов-Хайо и свършим на Кръстьо Кръстев-Кръстето и Красимир Стоянов-Мотореца. Имат си частно гробище около родното им село Лялинци. Бяха стреляли и по Венцислав Димитров-Мечан. Това са купища убийства през годините - към 30-40 броя. Откакто е заключена бандата на бай Васо няма не убийство, а опит за такова. Това е като при "Наглите". Откакто са заключени има ли отвличане?", споделя пред "България днес" Асен.

Чашата преляла след показното убийство на наркобоса Васил Горчев-Кьоравия. Той бе ликвидиран на 20 януари 2005 г. пред хотел "Ален мак" в Благоевград.

"Райко беше подкарал всички в Югозапада. Утрепа и Кьоравия. Тогава Жоро привика Райко и го нашамари. Оттам тоя, понеже е злобен, се амбицира и реши да ликвидира Жоро, за да изпревари същата съдба, която би сполетяла него. Усети, че Жоро ще го трепе, и го ликвидира", разказа Китанов престъпната схема. Георги Илиев е убит само седем месеца след покушението над Кьоравия.

Самият Асен отрича да е стрелял по бащата на Райко Кръвта. Именно заради опит за покушение срещу Дъртия той е осъден на 14 години затвор.

"Всички знаят много добре кой стреля по бай Васо. Това е Боби Минето. Първия път Минето стреля Дъртия с пушка. Не успява да го гръмне и отива втори път да си поправи грешката. Доколкото знам, бай Васо прострелва Минето и той бяга в Испания, където се крие 4 години. След окончателната присъда на ВКС Боби се появява. Защо чак сега? То е ясно. Лежа тук за чужди престъпления. Много прокурори си затварят очите и не им пука, че невинен човек е в затвора, за да си пазят хляба", разказва здравенякът от Кюстендил.

Той е категоричен, че познава бай Васо и няма мотив да го убива. Лично Дъртия го привикал да работи за него, като срещите ставали в заведението му. Като разбрал обаче какво се случва в групата и за убийствата, Асен отказал.

"Бях в затворническото общежитие в Самораново. Два пъти ме пускаха отпуска - веднъж за два дни през август и втори път за пет дни през септември 2006 г. И двата пъти се видях с бай Васо. После ме пуснаха на 1 ноември и трети път се видяхме. Лично шефът на охраната ме е водил при него. А на делото докараха управителя на дискотеката от 2007 г. И накрая Дъртия бе излъгал, че не ме познава. В решението за присъдата е записано, че нямало как да го познавам, тъй като съм бил в затвора. А аз съм излизал навън. Явно са дали някаква фалшива справка и са подвели съда. Или пък съдиите са си затворили очите", разказва Асен.

Следва един интригуващ паралел. "А как сега се оказа, че го познавам и знам за всички убийства? И ме разпитват по неговото дело за "Килърите" 3 в спецсъда? Значи когато както им е изгодно. Когато трябваше да ме осъдят - не го познавам бай Васо, а после, като разкриха всички убийства - познавам го перфектно?! Какво е това шизофренно поведение на прокуратурата?! Тогава още не беше паднала тая банда с над 40 убийства, но сега им е важна", не спира с разкритията Китанов.

И продължава: "В Перник на делото на Дъртия им викам на съдиите - ей, слушайте, тоя човек има частно гробище със сина му. Те се смееха тогава и не вярваха. А бай Васо се хвалеше из целия град и така плашеше хората. Целият град го знае, децата също. Но са прикривани години наред от бившия заместник главен прокурор Камен Ситнилски и затова си вършеят".

Китанов е категоричен, че бай Васо и членовете на бандата са разчитали на ексобвинителя. "Те са клали, убивали и са чакали той да ги оправи. Той им е давал гръб. Марио Стоянов и Магдален Маринов пък са във ВКП и му пазят неговия гръб. Самият Ситнилски се хвали, че синът му е в ДАНС, а дъщеря му е съдия. Знаете ли иначе колко бързо нещата ще излязат наяве и този човек ще отиде в затвора за укриване на убийство?", разсъждава Китанов и призовава главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да го извика, за да му разкрие много тайни от подземния свят.

Асен отправя призив и към Ситнилски и останалите назовани да се явят заедно на детектор на лъжата по всяко едно време. А за финал се обръща и към премиера Бойко Борисов: "Решението на съдебната реформа е едно - приемане на закон за персоналната вина и здрав контрол. Тогава няма да има мърдане за никого".

Не съм рязал уши

Китанов е наричан "страшилището на югозапада, отрязал над 30 чифта уши". Той категорично отрича.

"Това са пълни глупости! През 1998 и 1999 г. съм бил в затвора. През 2000 г. излязох за малко, ожених се, детенце ми се роди. Оттогава като влязох, не съм излизал досега с изключение на 4 месеца през 2006 г. Стана катастрофа, сгазих човек и пак влязох. Няма откъде да ги познавам тези хора. Нямам представа кой е Таки. Аз съм в затвора, няма как да го познавам. Виждал съм му една-две снимки във вестниците", казва Асен.

Спецченгетата го арестуват в родния Кюстендил. Казали му "хванахме твоята банда".

"Отиваме в следствието и ми стовариха един багерист, другия баничар, а на третия майка му ми слага упойката в болницата, когато ми правиха операция. И това била моята банда?! След 2-3 часа ги пуснаха. Имах 29 обвинения и 28 оправдателни присъди. Накрая ме осъдиха за участие в група, в която нито аз познавам някого, нито те мен. Съдийката каза, че могло да участвам, без да ги познавам. Все едно ватманът да сгази някого на улицата и всички в трамвая да сме виновни. И всички да лежим. Това са манипулации на държавата", категоричен е Асен Китанов и добавя, че "прокурор Ситнилски ме нарежда в групата, за да си отмъщава и да има един рецидивист там за цвят".

Бившият зам. главен прокурор стоял и в основата той да бъде осъден за убийството на бандита Кирил Малинов от село Драговищица. Трупът му бе открит в язовира край с. Николичевци през 1998 година.

Кюстендилският окръжен съд осъди Китанов през април 2013 г. на 18 години затвор и Васил Шатков-Шатето на 12 години. През февруари 2015 г. обаче Софийският апелативен съд ги оправда напълно.

"Имам запис на истинския убиец как разкрива цялото убийство на жена му. Доказателствата съм ги давал на чичо ми и той лично ги е носил в прокуратурата. След това подадох жалба, че Ситнилски укрива убийство, след като има доказателства. Отговорът от Върховната касационна прокуратура беше, че по онова време Ситнилски бил във Висшия съдебен съвет. Ама то и цивилен гражданин да си, щом ти давам документи, ти си длъжен да кажеш. Значи, щом е във ВСС, може да прикрива убийство и да си трае, така излиза", разказва Асен Китанов.

"Със затворници не разговарям. Не желая да коментирам подобни безобразия и глупости. Наслушах се на глупости в живота, достатъчно ми е." Това пък каза в отговор на нападките Камен Ситнилски, който сега е член на Висшия съдебен съвет.
"Имам си личен живот, живея го, както намеря за добре. Един повече или по-малко, че ще ме плюе, не ме интересува", заяви Ситнилски.

За финал Китанов се обръща към главния прокурор. "Цацаров ако е мъжага - вика ме в София и му казва ачик-ачик за какво става въпрос."