Шест отбора от утре влизат в оспорвана битка за възможността да представят България в най-авторитетния световен кулинарен конкурс Bocuse d‘Or. Националната квалификация за най-престижното състезание за професионални готвачи ще се проведе на 11 и 12 ноември в пространствата на Интер Експо Център в София. За първи път Русе изпраща свои състезатели, които да се включат в надпреварата за правото да участват от името на България в големия финал във френския град Лион, където на всеки две години се определя победителят в Bocuse d‘Or. Именно носителят на Златния Бокюз - награда, която неслучайно специалистите наричат кулинарния Оскар, диктува модата в приготвянето на храна за най-известните ресторанти в света. 
Тази година в България ще се състезават 
шест отбора, като два от тях са русенските тимове
Всеки от тях включва кандидат, асистент и треньор. В единия екип от Русе кандидатът е шеф Петър Атанасов - главен готвач на ресторант „Левента“, а асистентът е Юлиян Любенов, готвач в същия ресторант. В другия тим кандидат е Сали Али, който работи като готвач в ресторант „Опиум“, асистентът е Веско Георгиев, ученик от 12 А клас по специалността кетъринг в Професионалната гимнaзия по туризъм „Иван П.Павлов“. Статистиката показва, че три четвърти от екипите са възпитаници на тази гимназия - единствено шеф Петър Атанасов не е имал удоволствието да се дипломира в русенското професионално училище. Треньорът и за двата отбора е шеф Живко Димитров - член на Клуба на професионалните готвачи в Русе и на Българската асоциация на профи готвачите /БАПГ/. 
Всъщност, 
Живко направи жест, който трябва специално да се отбележи
съобщи вчера на пресконференция шеф Ивайло Димитров, който е и председател на русенския клуб. От организаторите на българското състезание за Златния Бокюз пристигнала покана и Ивайло, и Живко да бъдат членове на журито на състезанието в Интер Експо Център. Той отказа, за да може да се включи като треньор, което е особено важно, обясни Ивайло Димитров. А пък неговият колега издаде, че самият Ивайло от седмица е избран за вицепрезидент на БАПГ. Очевидно оценяват това, което правим в Русе, скромно отбеляза новият зам.-председател на асоциацията. И призна, че това е нова, допълнителна отговорност, която ще го кара още по-стриктно да се отнася към всички събития, които подготвя русенският клуб. 
Сега е важно да се представим добре на състезанието, каза шеф Димитров, като обясни, че самият той е участвал в него през първата година, когато то се е провеждало в България. Състезанието е изключително тежко, времето за приготвяне на ястията от 5 часа и 35 минути, макар и да изглежда предостатъчно, всъщност не е никак много. За това време всеки от отборите трябва да сготви и подреди за поднасяне две ястия. Едното е рибно ястие от калкан с 3 гарнитури и сос за 10 човека - 8 порции за дегустационното жури, сервирани в презентационни чинии, и 2 порции за презентация и за официална снимка. Второто е месно ястие от пиле „Лабъл Руж“, също с три гарнитури и сос, също в 10 порции. 
Ние ще приготвим 
пилето с ронлив център от червена киноа 
и специална гарнитура, издаде Сали Али, като допълни, че той и Веско продължават да тренират усилено. Шеф Петър Атанасов и Юлиян Любенов вече са напълно наясно с това, което ще представляват техните творби. Калканът ще представлява многопластов терин с фрешове от червена и зелена чушка, като ще добави и една типично българска билка, наречена калоферче, обясни Атанасов. Отборът залага на комбинацията между риба, черен белгийски шоколад и еленово месо, която ще бъде обогатена вкусово със сос на билкова основа, с чипс от червено цвекло и лимонена коричка. Нашият специален акцент ще бъдат именно българските билки и продукти, обясни шеф Атанасов. 
Разбира се, че отиваме за победа, но все пак сме реалисти - това е скъпо състезание, само подготовката за него поглъща страшно много пари, каза шеф Ивайло Димитров. 
Един от софийските отбори до този момент е похарчил 22 хиляди евро
добави той, като поясни, че русенските тимове разчитат единствено на Клуба на профи готвачите, на гимназията по туризъм и на самите състезатели. Въпреки това не спираме да търсим съвършенството, като не се отклоняваме нито за миг от този път, каза Димитров. Ние искаме да покажем, че Русе има амбицията да постигне целта, която сме си начертали - да превърнем града в кулинарна столица на България, добави той. 
За нас е важно да се появим на това престижно състезание, въпреки че дори не можем да си мечтаем за такива колосални бюджети, с каквито разполагат другите отбори у нас, камо ли с тези, които дават по половин милион евро за подготовка като скандинавците, например, каза шеф Живко Димитров. Той обаче държи русенските майстори да показват как се развиват и да заявяват за себе си винаги, когато става дума за национална класа и майсторство. 
Много се радвам, че наши ученици - бивши и сегашни, се отправят на такова престижно и сериозно състезание, каза директорката на Професионалната гимназия по туризъм Ренета Вълева. Тя цени високо сътрудничеството между Клуба на професионалните готвачи и гимназията, като отбелязва развитието в критериите и уменията на момичетата и момчетата от училището. Партньорството дава възможност на нашите ученици да надникват в модерните тенденции и да ги прилагат под ръководството и със съветите на клуба, това разширява кръгозора и издига равнището и на уменията, и на вкусовете и стила, коментира Вълева. А всичко това дава възможност на гимназистите да се подготвят още по-солидно за реалното навлизане в професията. 
Победителят в националната квалификация Bocuse d‘Or ще участва в европейската селекция, която ще се състои на 10 и 11 май 2016 година в унгарската столица Будапеща. Този, който победи там, ще получи правото да се яви от името на европейския континент на финалите на състезанието през януари 2017 година в Лион, Франция. А ние ще помислим кога и къде да направим една презентация и пред русенци на това, което ще покажем на националното състезание в София, обеща шеф Ивайло Димитров.