Без спорове и с пълно мнозинство на вчерашната тържествена сесия на новия местен парламент в Русе бяха избрани председателите и съставът на постоянните комисии. Численият състав на 12-те комисии в Общинския съвет се запазва. 
Дискусия се породи преди това и бе предизвикана от предложението на Емил Милушев от ГЕРБ в дневния ред да се включи допълнителна точка за определянето на състава на комисиите. Три от партиите обаче се обявиха против. 
Заседанието е свикано по по-особен ред и дневият ред е определен със заповед на областния управител. Не считам, че следва да гласуваме друг дневен ред, каза Иво Пазарджиев от Патриотите-ВМРО. Александър Неделчев от БСП също се обяви против предложението. Няма как да се определи състав на постоянните комисии, преди да е приет правилник, аргументира се той. От Реформаторския блок също възразиха в дневния ред да се включват нови точки. 
Милушев обясни, че основната идея за предложението му е да се помогне на администрацията, за да не се получи задръстване. Правилникът е действащ, не сме длъжни да го променяме или да правим нов, каза той, като допълни, че няма нищо противозаконно. 
В крайна сметка предложението беше прието с 27 „за“, 14 „против“ и 6 „въздържали се“. Освен това във вчерашния дневен ред бяха добавени и точките за избор на състав на комисия, която да предложи лица за съдебни заседатели за Районен съд-Русе и за дати на заседанията до края на годината. 
След като страстите се успокоиха по време на обедната почивка, новите председатели на постоянните комисии и съставът им бяха избрани с пълно мнозинство. 
Четири от комисиите се оглавяват от представител на ГЕРБ - Васил Пенчев ще е председател на икономическата комисия, Събина Павлова на комисията по бюджет и финанси, Тихомир Георгиев на комисията по териториално и селищно устройство, а Емил Милушев - по законност, обществен ред и сигурност. 
Реформаторите взеха две комисии - Стоян Янев ще е председател на комисията по образование, а Теодора Константинова ще продължи да е председател на здравната комисия. 
Комисията по култура е поверена на д-р Севдалин Ангелов от Патриотите. 
Председател на комисията по земеделие и екология ще е Дауд Ибрям от ДПС.
Мирослав Славчев от „Атака“ ще ръководи комисията по комунални дейности.  
Пенчо Милков от БСП ще оглави комисията по младежта и спорта.  
Комисията за установяване на конфликт на интереси ще ръководи Венцислав Великов от АБВ, а Мариета Волф от „Глас народен“ ще оглави комисията по етика.
Така осем от десетте партии в Общинския съвет имат председателски места в комисиите, а като опозиция се очертават останалите извън това разпределение на постове Български демократичен център /2 съветници/ и Бългалска социалдемокрация /2 съветници/.