Правилно ли е приложен методът на Хеър-Ниймайер за разпределение на мандатите в Общинския съвет в Бяла, как всъщност се определя този размер на квотата и различава ли се той от размера на общинската избирателна квота. Тези математически главоблъсканици покрай отминалите избори белязаха съдебното заседание, в което Христина Георгиева-Борисова от местна коалиция „Бяла 2015“ оспори раздадените мандати от Общинската избирателна комисия. В залата присъстваха и 10 от новоизбраните общински съветници.
Според третата в листата с кандидати за общински съветници от местната коалиция и нейния адвокат, местата не са изчислени правилно. Заради грешката някои партии са се облагодетелствали с повече съветници за сметка на други. Жалващите се поискаха да бъде назначена математическа експертиза, която да излезе с компетентно заключение. Русенският административен съд обаче отсече, че не са необходими специални знания и намеса на вещо лице за решаването на спора. 
На страната на неуспялата да влезе в Общинския съвет кандидатка застанаха водачът на листата на „Бяла 2015“ Валери Върбанов, който вече е съветник, както и колежката му от ДПС Айлян Карамехмедова. Всички останали новоизбрани членове на беленския съвет сметнаха, че няма място и причина за оспорване на разпределените мандати.
Според председателя на ОИК-Бяла Росен Тодоров простата изборна математика показвала, че действителните гласове в града са 5318, а местата в съвета - 17. При разделянето на двете цифри се получава числото, което определя общинската избирателна квота, тоест какъв е минималният брой гласове на един кандидат, за да си осигури място като съветник. В случая в Бяла прагът се оказал 313 гласа. Самата квота на Хеър-Ниймайер обаче се получавала, след като се сметне колко партии и коалиции са прекрачили този праг от 313 гласа и се види колко са гласовете само за тези политически формации. В Бяла се оказало, че 4 партии и 1 коалиция са си осигурили квотата и имат общо 4480 гласа. Едва след разделянето на този брой гласове с местата за съветници се определяла квотата на Хеър-Ниимайер - в случая 263.
Докато жалващите се твърдят, че общинската избирателна квота и тази на Хеър-Ниймайер са едно и също число. Прокуратурата сметна, че логиката им не съответства на разписаната изборна математика. Дали обаче това е така, ще реши Административният съд в едноседмичен срок.