Русенската районна прокуратура е започнала проверка как така на 27 октомври се е стигнало до разпломбиране на иначе запечатаната леярна за алуминий в „Монтюпе“ ЕООД, която Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ определи като един от доказаните замърсители на въздуха. Впрочем сигнал за нарушената цялост на пломбата, която екоинспекцията постави на карусел 1 преди повече от месец, е изпратил изпълнителният директор на „Монтюпе“ ЕООД.  
Той пък бил уведомен от служител, който забелязал нередността. На място бил изпратен екип на РИОСВ, както и нотариус, който да удостовери случилото се. Още на следващия ден линията за глави на „Ауди“ била повторно запечатана. С малката подробност - липсвали матриците, с които работел каруселът.
Това стана ясно по време на вчерашното съдебно заседание в Административния съд, пред който адвокатите на „Монтюпе“ обжалват заповедта на РИОСВ, с която принудително на леярната е забранено да работи.
Според защитниците на френската компания, неприятните миризми продължават да тровят Русе, дори и след като част от производството на „Монтюпе“ е спряно. За това свидетелствали медийни публикации, както и дейността на екоинспекцията, която продължавала да открива и санкционира фирми - източници на зловония. От дружеството настояват да бъде назначена екологична и техническа експертиза, която да излезе с компетентно становище около проблемната ситуация. Освен това адвокатите на компанията представиха на съда обобщен анализ на здравословното състояние на работещите в „Монтюпе“, който бил изготвен от служба по трудова медицина.
По делото предстои да бъдат разпитани експертът в направление „Въздух“ Христо Милков и консултантът по околна среда на „Монтюпе“ Христо Мензилев. На 23 ноември съдът ще прецени дали има нужда от назначаване на експертиза и ще изслуша свидетелите.