20 екипа с над 70 участници се включиха във второто издание на хакатона в събота и неделя, който бе организиран от Русенския университет и Startup Factory. 8 от екипите бяха изцяло съставени от ученици от русенски училища.
Темата, по която работиха участниците, бе „Приложение за работа с външни данни“. Целта на софтуерния маратон бе за 48 часа денонощна работа екипите да формулират идея, да предложат алгоритъм и да напишат програмен код за полезно приложение. В края на надпреварата те трябваше да представят поне една работеща функционалност.
Експертно жури от водещи специалисти на софтуерни компании и преподаватели от Русенския университет вчера оцени и класира представените разработки. За всички участници имаше награди, като първите пет проекта бяха допълнително стимулирани от организаторите. Наградният фонд бе над 2500 лева, а допълнителните награди бяха специални сертификати от Русенския университет. За учениците те ще се признават за кандидатстудентски изпит в университета през 2016 г, а за студентите ще се зачитат като отлична оценка в изпит по учебната дисциплина. 
Обучението по информатика и компютърни науки в Русенския университет не отстъпва по качество на аналогичното обучение в известни германски, френски, английски и други европейски висши училища. Доказателство за това е международната рейтингова класация U-Multirank, оповестена през пролетта на тази година, в която са включени 407 университета от целия свят. В класирането Русенският университет е преди университети, провеждащи обучение в същото професионално направление, от Щутгарт, Хановер, Хамбург, Потсдам, Орлеан, Тулуза, Ливърпул, Нотингам и други.