49,07 лева е средната сметка за консумирания ток през януари, съобщиха вчера от „Енерго-Про“. 64% от битовите клиенти на електроснабдителната компания ще платят под тази сума. 19% имат сметки на стойност от 49 до 100 лева, а останалите 17% са консумирали електроенергия за повече от 100 лева.
В резултат на рязкото понижение на температурите в края на януари потреблението на електроенергия в Североизточна България е нараснало значително. За периода 25-27 януари „Енерго-Про“ регистрира средно 22,53% ръст на консумираната електроенергия спрямо същия период на предходната седмица. При по-голямата част от клиентите завишената консумация ще се отрази в следващата сметка - тази за февруари, която се плаща през март.
И тази година „Енерго-Про“ стартира кампанията ЕНЕРГО прозрачност, която включва анализ на потреблението на клиенти, които имат по-високи сметки от обичайните за периода. Специалисти на компанията ще извършат проверка на показанията и точността на електромерите на тези клиенти в тяхно присъствие.
„Ние сме отворени за диалог и държим да има пълна прозрачност на сметките за електроенергия. Затова инициираме проверки в присъствието на клиентите, ако те имат необичайно високи сметки. Представители на медиите също могат да присъстват, ако проявяват интерес. Всяка зима потреблението на електричество се покачва и това създава финансови затруднения на част от нашите клиенти. Ние сме готови да предложим подходяща схема за разсрочване на задълженията на тези, които срещат затруднения да заплащат сметките си в срок“, заяви вчера управителят на „Енерго-Про“ Стефан Абаджиев.
Кампанията ЕНЕРГО прозрачност стартира за първи път през февруари 2013 година. Тогава дружеството провери по своя инициатива електромерите на 1000 клиенти. В рамките на кампанията не бяха установени случаи на надписани сметки или неточни електромери.