До края на март се очаква да приключи идейното проектиране на пътя Русе-Велико Търново. Направихме процедура и избрахме изпълнител, който да направи проектиране на изцяло ново трасе - за целия участък от промишлената зона на Русе до връзката с Велико Търново, с Прохода на републиката и пътя към Габрово, тъй като това е основното направление, където преминава изключително голям трафик. Индикативната стойност на проекта е 420 млн. евро. Това каза по време на вчерашния парламентарен контрол регионалният министър Лиляна Павлова, като допълни, че приоритетно ще се строи обходът на Бяла, който е най-натоварен и с най-много жертви при катастрофи.
Павлова посочи, че е избран изпълнител, който да направи проектирането на ново трасе и уточни, че заданието към проектантите е да разделят проекта поне на три части, така че новото трасе при Бяла да може да се строи първо, веднага щом бъде осигурено финансирането. Сключеният договор предвижда два етапа, като при идейното проектиране ще бъдат разгледани три варианта на трасе. Проектантите работят и най-късно до март ще има готово идейно проектиране, анализ на вариантите и избрано най-добро трасе, каза Павлова.
Засега се очертава пътят да започне от Източна промишлена зона в Русе с тунел в скалистия район около Бяла и два големи пътни възела - за връзка с „Хемус“ и с Прохода на републиката, а общата дължина на трасето ще е 118-120 км.
Регионалният министър обясни, че след проектирането и избора на окончателен вариант, проектът трябва да премине оценка за въздействие на околната среда, свързана с обществени обсъждания, след това и с отчуждавания на имоти по трасето и тогава могат да започнат строителните дейности.