Прокуратурата в България не е реформирана от около 70 години и работи по съветски модел още от 1936 година. От 20 години въпросите за нейната промяна са забранени. Тя работи като казарма, а главният прокурор е Господ, който реално няма от кого да бъде разследван и обвиняван в престъпления. Системата е централизирана и в нея липсва самостоятелност. Затова ние искаме единоначалието да отпадне и да спрем да гледаме филма „Престъление без наказание“. Това заяви в Русе председателят на инициатива „Правосъдие за всеки“ адвокат Велислав Величков.
Бившият депутат и екипът му се срещнаха с представители на русенската магистратска, юридическа и гражданска общност, за да представят целите на инициативата. Русе бе третата спирка от кампанията на сдружението, което ще обиколи 7 града. Дейността на „Правосъдие за всеки“ нашумя, след като екипът покани в София Моника Маковей, която представи румънски опит в разкриването на корупция на висши държавни нива. 
Част от целите на инициативата са намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет /ВСС/ от 5 на 3 години, назначаване на заместник главен прокурор, който да ръководи борбата с корупцията и да се отчита пред ВСС, а членовете на ВСС да гласуват явно.
Паралелно със срещите си в страната, инициативата събира и подписка за тези законодателни промени, които смята да внесе в Народното събрания през декември.