Много съм притеснен от протеста на полицаите в страната. Всичко, свързано с армия и полиция, е извънредно за мен. Това създава общо усещане за несигурност на всички български граждани, каза евродепутатът от Реформаторския блок Светослав Малинов на пресконференция вчера в Русе. Той коментира, че е притеснен и от ограничаването на правата за протестиране, като допълни, че иска всичко да приключи по-бързо. 
Малинов беше в Русе, за да се срещне с ученици от училището по Европейски езици по повод инициативата „Европейско междучасие“, на която да сложи край за тази година. Той сподели, че е много приятно изненадан от русенските ученици, които са му задавали сериозни въпроси, сред които за проблемите с бежанците. Досега той се е срещнал с над 1000 младежи от 25 училища в страната, като целта е 25 деца да му гостуват в Брюксел и да се запознаят с европейските институции.
Кризата с бежанците беше обявена за безпрецедентна, но да се твърди, че Европа е безсилна, е най-елементарна пропаганда. Паниката отдавна е преодоляна, мерките са разписани и част от тях се прилагат. В рамките на месец ще видим светкавично справяне с проблема с бежанците, каза Малинов. По думите му мерките не са закъснели, а са направени две грешни стъпки по отношение на кризата с бежанците.