6809 е броя на недействителните бюлетини за общински съветници в Русе. Сметката показва, че толкова гласове са достатъчни, за да се вкарат 7 съветника, които да гласуват решения за бъдещето на града. Вотът им обаче е отчетен като невалиден, което предизвика негодувание у не една, а цели седем партии и кандидати, които оспориха изхода от изборите за Общински съвет.
Вчера в препълнена зала с представители на политически партии, успели и неуспели кандидати, в Административния съд започна делото, с което се оспорва изборният резултат.
Жалби срещу състава на новия Общински съвет пуснаха от Български демократичен център /БДЦ/, Народен съюз, БСП, Бъдеще за Русе, както и кандидатите Орлин Танов, Здравко Паскалиев и Никола Стоянов. Като заинтересовани страни в съдебна зала присъстваха Емил Милушев от ГЕРБ, Пенчо Милков от БСП, Иво Пазарджиев и Галин Григоров от ВМРО, Мирослав Слачев и Роберт Калустян от Атака, Мариета Волф от Глас народен и Веселко Цветков и Борислав Рачев от БДЦ.
Повечето оспориха изборите с едни и същи мотиви - решението на ОИК с резултата от изборите да бъде отменено, тъй като протоколите били с грешки и малка доза истина, на места не били отчетени преференции, а вотът бил опорочен. Заради това те поискаха повторно преброяване на гласовете, недвусмислено посочване колко са гласувалите и колко от тях са пуснали валидна или невалидна бюлетина. Чуха се искания за назначаване на експертиза. За да се избегне възможност за фалшификация Милена Хинкова от БСП дори поиска чувалите с бюлетини и изборни книжа да бъдат транспортирани до Административния съд и той да ги стопанисва. Искането обаче бе отхвърлено от съда.
Част от заседанието се превърна в говорилня между спорещите. Посочиха се твърдения за разминавания в подписи, участници в избирателните комисии и безброй съмнения за скалъпени протоколи. 
Председателят на Общинската избирателна комисия Асен Станчев призна, че в една от секциите е извършено повторно преброяване и са открити разминавания между реални и описани резултати. Това провокира хората в залата да заявят, че манипулацията е видима. 
Никой не е оспорил протоколите в деня на изборите, макар по комисиите да е имало представители и застъпници на различни партии. Няма особени мнения и възражения нито в СИК, нито в ОИК, затова и оспорването пред съда е неоснователно, категорични бяха Асен Станчев и Емил Милушев.
Избраният за общински съветник от БСП Пенчо Милков обаче заяви, че застава зад оспорването на изборните резултатите, макар да е един от печелившите. 
В жалбите има много конкретни данни за извършени нарушения в отделни секции. Броят на хората, пуснали недействителни бюлетини, може да напълни една спортна зала. 6800 души са отишли на 25 октомври да гласуват и с чиста съвест са се прибрали вкъщи, след като са упражнили правото си на вот, а се оказва, че гласът им не е отчетен. Моля съдът да гледа делото по справедливост, заяви Милков.
В крайна сметка делото бе отложено. За следващия път ОИК трябва да представят протоколите от всички 213 секции. От ГРАО пък ще бъдат изискани списъците с избиратели, от които да се види кой е гласувал и колко са преброените гласове. Дали ще бъде назначена експертиза или повторно преброяване на бюлетините предстои да стане ясно, след като съдът се запознае с всички доказателства.

 

И в Бяла оспорват новите общинари

Неправилно е приложен методът на Хеър-Ниимайер, по който се извършва разпределение на мандатите за съветници по кандидатските листи. Това пишат в жалба до съда от местната коалиция „Бяла 2015“ и оспорват избора на общински съветници. 
Според коалицията техническата грешка на Общинската избирателна комисия в Бяла е изкривила изборния резултат. Делото по случая започва в понеделник.