Виктория ИВАНОВА
Общинската съветничка от ГЕРБ в предходния мандат на местния парламент в Ценово Галина Цветанова е новият председател на общинския съвет в градчето. Тя беше единствената кандидатура, но бе подкрепена само от колегите си от ГЕРБ, които имат мнозинство със седем гласа в 13-членния местен парламент. Останалите шест бюлетини - на двамата съветници от „АБВ-ВМРО“ и на четиримата от БСП, са били невалидни.
Галина Цветанова е общински ръководител на ГЕРБ в Ценово и беше водач на листата за общински съветници.
Кметът на Ценово Петър Петров коментира, че хем от другите две партии, които съставляват общинския съвет, не са номинирали никого за председателското място, хем бойкотират предложението на ГЕРБ, но изрази надежда занапред работата на общинския съвет да протича гладко. 
2699 са действителните гласове за общински съветници в Ценово, което означава, че стойността на един мандат е 208 бюлетини. 
Общинският ръководител на ГЕРБ  и общински съветник в предходния мандат Мариан Антонов оглави местния парламент и в Бяла. Той получи 12 гласа, а останалите пет бюлетини на съветниците в 17-членния общински съвет се оказаха празни. Антонов беше избран на вчерашната тържествена сесия в Бяла, на която кметът Димитър Славов и общинските съветници положиха клетва. 
С решение от сряда пък са прекратени предсрочно правомощията на Димитър Славов като общински съветник от ГЕРБ, тъй като той бе избран за кмет на Бяла. Неговото място ще заеме следващият кандидат в листата на партията Васил Кърчев. 
17-членният общински съвет в Бяла е съставен от 5 партии. ГЕРБ разполага с осем съветници, НДСВ и БСП имат по трима, ДПС - двама, а местна коалиция „Бяла 2015“ - един. 5318 са действителните гласове за общински съветници в Бяла, което означава, че стойността на един мандат е 313 бюлетини.