Нека да започнем с това, че производителят трябва винаги да посочва състава на пастата за зъби не само на кутията (опаковката се изхвърля почти веднага), а и върху тубичката с паста. Ако това не е направено, най-вероятно производителят иска нещо да скрие.

В края на краищата, мием зъбите си най-малко два пъти на ден, а някои хора и по-често. Затова всеки човек трябва да се старае да разбере истината за състава на продукта, който използва.

Флуор

Искаме да привлечем вниманието ви първо към флуора и неговите съединения. Знаем, че пастата за зъби с флуорид се препоръчва на всички, дори и на децата над петгодишна възраст.

Да започнем с история от далечната Америка. Осемгодишната Моли Стат спокойно си мие зъбите в банята, когато изведнъж вниманието й е привлечено от нещо, написано на обратната страна на тубичката. Тя се обръща към баща си, който е наблизо, с въпроса: „Татко, нима пастата за зъби е отровна?” – „Не, разбира се”, - уверява дъщеря си Пол Стат. „Тогава защо тук пише, че е отровна?”

Стат взема пастата в ръцете си. На обратната страна на тубичката с дребен шрифт е написано предупреждение, на което той досега не беше обърнал внимание: „Ако случайно погълнете количество от пастата за зъби, превишаващо дозата, необходима за миене на зъбите, обадете се на вашия личен лекар или потърсете помощ в медицински център в случай на отравяне.”

Напълно объркан Пол не знаел какво да каже на дъщеря си. Подобно на повечето хора, той смятал, че след като продуктът се продава в магазини и аптеки и е предназначен за грижи за тялото, от само себе си се разбира, че трябва да е безопасен, като питейната вода. За съжаление, това не е така!

Ето защо администрацията на САЩ за контрол и употребата на лекарствени вещества и хранителни продукти задължава производителите на пасти за зъби, в които се съдържа флуорид, да поставят предупредителни етикети върху опаковките.

Разбира се, думата „отрова” в предупредителните надписи я няма. Въпреки това, на цистерните с флуорид, които го доставят за производството на пасти за зъби, има изобразени череп на кости.

Реджина Мискевиц, директор на отдел за изследване на продуктите за грижи за тялото и устната хигиена, казва следното:

„Съдържащият се в пастата за зъби флуорид се смята за наркотик. И въпреки, че продажбата на този наркотик е разрешена в магазините, когато си мием зъбите с такава паста за зъби, предизвикваме промени в организма си... Малко вероятно е той да предизвика пристрастяване по мое мнение, но че това е отрова, е много точно казано!”.

Флуорът е наистина ефективен срещу кариес, но освен риска от отравяне в случай на контакт на организма с това вещество, прието в твърде голямо количество, трябва да споменем и за влиянието му върху растежа на зъбите - те се обезцветяват и се покриват с петна. Това заболяване се нарича флуороза.

А сега нека да поясним какво представляват съдържащите се в пастите за зъби триклозан или сорбитол и натриев лаурилсулфат.

Сорбитол

Сорбитол – течност, която предотвратява изсъхването на пастата и в същото време е и слабително средство, което може да предизвика диария при деца.

Триклозан

Слушали сме много за него. Дори го рекламират. А в действителност триклозанът е антибиотик, които в устата се "бори" с вредните бактерии. Но ние знаем, че в устата ни има микрофлора - освен "условно" вредна, задължително трябва да има и "условно" полезна флора. Но триклозанът, който е синтетичен антибиотик, не различава полезната от вредната микрофлора. Той "помита" всичко. На пръв поглед изглежда, че всичко е наред, но… Патогенните (условно вредните бактерии) растат много по-бързо от полезните и тъй като няма нищо, което да ги спре, те водят до развитието на дисбактериоза. Оказва се, че колкото по-често и повече използваме паста за зъби с триклозан, толкова по-малко в устата ни остава нормална, полезна флора. В края на краищата, резултатът... Впрочем, вие и сами можете да си представите картинката след това, да не говорим и за лошия дъх в устата.

Натриев лаурил сулфат (SLS)

Никой не прави реклама на тази съставка и има достатъчно основания за това.

Какво пише за него производителят? Че е разпенващ агент. Целта му е да създаде пяна, осигуряваща при спукването на мехурчетата мини ефект на "взривна вълна", която разгражда налепите.

Всъщност, това е евтино, миещо средство, получено от кокосово масло чрез химичен синтез, широко използвано в козметичните почистващи препарати, шампоани, гелове, пяна за вани и т.н. През последните 10 години, производителите на пасти за зъби започнаха интензивно да използват тази евтина химическа съставка. За съжаление това е най-опасното вещество в препаратите за грижа за зъбите, косата и кожата.

Последните изследвания в Медицинския колеж на университета в Джорджия са показали, че SLS прониква в очите, мозъка, сърцето, черния дроб и се задържа там, а след това е много трудно да се изхвърли от организма. Особено опасен е за деца, защото се натрупва в тъканите им във високи концентрации. Тези проучвания показват също така, че SLS променя състава на протеините в очите на децата (най-нежният и подвижен протеин) - задържа нормалното им развитие, води до катаракта (през последните няколко години това заболяване значително подмладява).

Друг проблем: SLS реагира с много от съставките в козметичните продукти, образувайки нитрозамини (нитрати). Те навлизат в кръвта в големи количества, когато използвате шампоани и гелове, почистващи препарати.

Много от компаниите често прикриват продуктите си, съдържащи SLS, определяйки ги като „натурални” – „произведени от кокосови орехи."

Лорет натриев сулфат (SLES)

Съставката е аналогична по свойствата си на SLS (добавена етерна верига) и е №1 в съдържанието на препарати и шампоани. Тя е много евтина и се сгъстява при добавянето на сол. Произвежда много пяна и дава илюзията, че е плътна, концентрирана и скъпа. Всъщност, това е доста слаб почистващ препарат. Използва се като овлажняващ агент в текстилната промишленост.

SLES реагира с други съставки и образува освен нитрати и диоксини.

Последните изследвания в Медицинския колеж на университета в щата Джорджия са показали, че натриевият лаурилсулфат, както и „братът му” - пропилен гликолът, притежават способността да проникват и да се задържат в тъканите. Попадайки в организма, предизвикват отравяне и рак. Освен това натриевият лаурил сулфат се отразява на мъжката репродуктивна функция. Това вещество е особено опасно за децата, тъй като често поглъщат пастата за зъби и може да доведе до стомашно-чревни заболявания.

Проучванията в Осло в Норвегия показват, че SLS (натриев лаурил сулфат) може да ускори появата на язвени поражения на устата (афтозен стоматит) при хора, предразположени към тях. Лицево-челюстният хирург Пол Барквил забелязва, че появата на такива язви се понижава със 70%, когато пациентите мият зъбите си с паста за зъби, без натриев лаурил сулфат.

Учените предполагат, че натриевият лаурил сулфат изсушава лигавицата на устата, увеличава чувствителността на венците към алергени и дразнители, такива като хранителните киселини, например. Натриевият лаурил сулфат има силен абразивен ефект и избелването на зъбите с пасти, в които се съдържа, се постига чрез излющване на зъбния емайл, което води до изтъняването му.

Възниква въпросът: защо се позволява на производителя да използва тези съставки, след като са толкова вредни? Има няколко обяснения за това, но всички те са комерсиални. Затова и информацията за съставките в пастите за зъби е толкова важна за всеки от нас – най-малкото, за да можем да направим личен избор – да пазим здравето си или да позволим да ни тровят! Така, че бъдете внимателни!