След като Русенска опера отново се поздрави с две Кристални лири и в тазгодишното издание на оспорвания конкурс, който класира музикалните постижения през годината, екипът на музикалния институт вече се връща към обичайните си творчески задължения. Както „Утро“ писа, двете отличия са за постановъчния екип, осъществил оперния спектакъл „Катерина Измайлова“ на Дмитрий Шостакович, и за сопраното Мария Цветкова-Маджарова, изпълнила главната роля на Катерина в спектакъла, оставил задълго без думи столичната публика с зашеметяващото представление в зала 1 на НДК. 
На 6 ноември, петък, за русенските ценители предстои ново изискано пиршество за сетивата. В зала „Филхармония“ те ще чуят Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров - солистка е талантливата 21-годишна Лили Богданова, която ще партнира на Русенската филхармония под диригентството на Найден Тодоров. Специален акцент в програмата на концерта е едно от най-великите български симфонични произведения - мощната рапсодия „Вардар“ на Владигеров, както и Седем симфонични български танца.
Петък 13-и е избрала за новата премиера на русенския балет неговата директорка примата Силвия Томова. Тогава русенци ще имат удоволствието да потънат във вълшебния свят на „Снежанка и седемте джуджета“ във версията на българския композитор Александър Йосифов. По-подробно за работата върху постановката Томова и нейният екип ще разкажат по-късно, засега е важно да се знае, че тези, които не успеят да си вземат билети за първата премиера в смятания за фатален петък, ще могат да гледат премиерната постановка на 23 ноември.
Три дни по-късно, на 16 ноември, публиката в Русе може да види „Кармен“ във версията, с която операта отново заминава на турне във Франция, където вече на два пъти само тази есен влудява феновете на оперното изкуство със своите постановки. Скоро след това - на 20 ноември, в оперния театър завесата ще се вдигне за „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети. След 7-годишна пауза солисти, оркестър, хора и балет влизат отново в комедийната стилистика на тази творба на Доницети, за радост на неговите почитатели. Постановката ще бъде дело на известния оперен режисьор Джан Джаноти, който пристига специално, за да работи с Русенска опера по това, но и по още едно произведение - оперната драма „Селска чест“ на Пиетро Маскани. Премиерата на „Селска чест“ публиката може да очаква през декември. 
Три интригуващи концерта обещават специални емоции за публиките от различни възрасти и нагласи. На 24 ноември Найден Тодоров ще дирижира в зала „Филхармония“ концерт с незабравима музика от американското кино. Ден по-късно в същата зала Теодор Койчинов и Русенска филхармония отново ще срещнат класиката с легендарните „Куин“. А на 27-и предстои концерт-спектакълът „От Виена до Бродуей“с най-доброто от света на оперетата и мюзикъла.