1 година и 4 месеца затвор и 3000 лева глоба е присъдата, която чу на първа инстанция турският шофьор, превозвал нелегално 41 иракчани и опитал да замаже очите на митничарите с подкуп. Делото срещу 56-годишния К.Т. мина по съкратената процедура, без да бъдат разпитвани свидетели и да се търсят нови доказателства за изясняване на случая. Въпреки това наказанието може да бъде обжалвано.
Турският шофьор бе единият от двамата водачи, които бяха вкарани в ареста, след като през нощта на 7 април тази година в камиона им бяха открити 41 иракчани. 4 от нелегалните имигранти бяха деца под 16-годишна възраст.
Десетките бежанци бяха открити в турския камион „Волво“ с хладилно ремарке от гранични служители на Дунав мост. Оказало се, че имигрантите са натикани сред палети с кабели и електронни части. За каналджийството единият от шофьорите направи пълни самопризнания, като стисна ръцете си с прокуратурата и се съгласи да влезе за 1 година в затвора и да плати 2000 лева глоба.
Колегата му обаче се сдоби с по-тежки обвинения заради предложения на два пъти подкуп на митничари. Той бил готов да им се отблагодари с 2625 евро, ако си затворят очите и пропуснат камиона, без да правят щателна митническа проверка и без да го минават на рентген. Затова и получи по-сурова присъда, а банкнотите евро от несполучилия подкуп ще бъдат конфискувани.