Елиас Канети гледа от портрет, а гласът му звучи от интервю... Сватбена снимка на прадеди, от която звучи пиано изпълнение на сефарадски мелодии в изпълнение на внучката... Това са само част от звуците и картините, включени в изложбата „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности на Русе, Шумен и Варна“, която бе открита вчера в Археологическия музей във Варна. Изложбата е позната на русенската публика, защото миналия месец беше премиерата й в Историческия музей.
Духът на Канети и разбирането му за мултикултурността като висша еманация на съжителството между отделните общности са сред основните послания на изложбата. Тя е резултат от теренно етноложко проучване, проведено по проект на сдружение „Европейски пространства 21“ в партньорство с регионалните музеи в Русе, Шумен и Варна. Във фокуса на проучването попаднаха 30 герои, представители на еврейските общности. Всички интервюта, както и други продукти по проекта могат да се видят на сайта www.pametta.com 
Най-ценното достойнство на изложбата е, че тя превръща устните истории на хората в документ, казва кураторът проф. д-р Николай Ненов.
Основната ни цел е да съхраним и споделим местната памет с широка аудитория, твърди председателят на сдружение „Европейски пространства 21“ Цвета Ненова.
23 постера с текстове и изображения, музикални картини, видеоинтервюта, радиоапарат с интересна история допълват пейзажа на експозицията. Изложбата остава във Варна до края на месец ноември, след това ще пътува за Шумен. Музейните педагози ще проведат занятия с ученици от средните училища, докато изложбата гостува в градовете.